Winnaar EIT Digital Challenge 2015 brengt veilig alternatief voor Dropbox op de markt

De Nederlandse startup Coblue, winnaar van de EIT Digital Challenge in 2015 – lanceert een veilig alternatief voor cloudiensten waar gevoelige bestanden kunnen worden opgeslagen. In plaats van opslag bij een vreemde (cloud)partij, kunnen bedrijven met de applicatie Storro zelf een netwerk van locaties voor het opslaan en delen van bestanden creëren. Storro versleutelt de bestanden automatisch en knipt ze op in kleine deeltjes. Hierdoor is de informatie beveiligd.

De afgelopen jaren heeft de trend om bedrijfsinformatie in de cloud te zetten flink aan terrein gewonnen. Het opslaan en versturen van grote bestanden is met clouddiensten als Dropbox, Box of OneDrive heel eenvoudig geworden. Alleen kleven aan de gecentraliseerde architectuur grote veiligheidsrisico’s zoals datalekken, bedrijfsspionage of onrechtmatige overheid surveillances bijvoorbeeld.

 

Risico’s

Storro ondervangt de risico’s van de cloud, zónder in te leveren aan gemak. Volgens mede-oprichter Daniel Weststeijn kan dit vanwege een totaal nieuwe architectuur. “De data staan niet op een plek zoals bij een cloud-dienst, maar staat verspreid op de apparaten die de mensen gebruiken. “Het is overigens wel mogelijk om Storro centraal in het bedrijfsnetwerk te installeren. Die fungeert qua veiligheid onafhankelijk van dat netwerk en de data is dan alsnog veilig vanwege de versleuteling en compartimentering.   In tegenstelling tot cloud diensten blijven bestanden altijd in eigen beheer. Dit alles beschermt de data in Storro tegen bedreigingen van buitenaf.  Daarbij is de applicatie eenvoudig in gebruik, het faciliteert het versturen van zeer grote bestanden en revisiebeheer is standaard inbegrepen.

“Een aantal jaar geleden voorzagen wij dat het aantal data lekken bij gecentraliseerde informatiesystemen exponentieel zou toenemen, omdat de infrastructuur niet is ontworpen vanuit het oogpunt van veiligheid en privacy. Een voorwaarde voor veilige samenwerking is namelijk decentraliteit, wat haaks staat op de huidige cloudtrend”, zegt mede-oprichter Yori Kamphuis. De oplossing en techniek erachter zijn (internationaal) bekroond door onder andere Shell LiveWire, Young Technology Award en de EIT Digital Challenge 2015.

“Het winnen van de EIT Digital Challenge bevestigde voor ons dat Storro waarde had. We hebben wel meer prijzen gewonnen, maar EIT Digital is natuurlijk niet de minste”, zegt Weststeijn. Daarna is hij met de business developers van EIT Digital een coaching en een Acces to Finance-traject gestart, ook al hebben de oprichters zelf al jarenlange internationale ervaring. “Zelf doen is toch andere koek. EIT Digital heeft gewoon superveel expertise en een business developer als Alain le Loux die is door de wol geverfd.” Coblue richt zich met Storro voornamelijk nog op de Nederlandse markt, maar plant samen met de business developers van EIT Digital een internationale expansie.

 

Gerelateerde berichten...

X