World Backup Day: vier tips voor betere back-up gegevens

Ter gelegenheid van World Backup Day, dat plaatsvindt op 31 maart, benadrukt Sophos, een wereldwijde leider in het innoveren en bieden van cybersecurity-as-a-service, het belang van back-ups om uw gegevens te beschermen. Of het nu gaat om het garanderen van de continuïteit van activiteiten, om zichzelf te beschermen tegen ransomware-aanvallen, om kostbare documenten te bewaren of om persoonlijke informatie te beschermen, back-ups zijn een essentieel onderdeel voor ieders veiligheid.

Paul Ducklin, hoofdonderzoeker bij Sophos, deelt vier tips om uw geback-upte gegevens beter te bewaren:

  • Stel niet uit wat u vandaag kunt doen
    Vraagt u zich soms af: “Moet ik vandaag een kopie maken van mijn scriptie/belastingdocumenten/broncode/belangrijke gegevens/klantendatabase? Of kan ik dat uitstellen tot morgen/dit weekend/het einde van het boekjaar/nooit?”
  • Stel het niet uit, want de enige back-up waar u ooit spijt van zult hebben, is degene die niet is gemaakt.
  • Less is more: Zijn alle gegevens die u bijhoudt echt nodig, of zijn het gegevens die u nooit meer zult bekijken?
  • Verminder de tijd en de ruimte die nodig zijn om een volledige back-up te maken en vereenvoudig tegelijk de privacy- en nalevingsverplichtingen door de gegevens die echt niet nodig zijn te verwijderen.’
  • Versleutel altijd en overalEr is een spreekwoord: “Dans alsof niemand toekijkt. Versleutel alsof iedereen dat wel doet.”
  • Bescherm back-ups tegen nieuwsgierige blikken door de back-upgegevens te versleutelen voordat ze uw computer verlaten. Zo zijn ze altijd veilig, zowel bij de overdracht als bij de opslag.
  • Hou het veiligZelfs een versleutelde back-up heeft geen zin als cybercriminelen deze tijdens een aanval verwijderen.
  • Online, ‘live’ back-ups zijn nuttig als u een ongewenste wijziging van gisteren of zelfs van een uur geleden wilt terugdraaien. Bewaar daarnaast ten minste één recente back-up offline en idealiter ook een offsite.

Aan deze aanbevelingen voegt Paul Ducklin nog een laatste advies toe: “Maak een lijst van de gegevens die u moet bewaren en stel een terugkerende herinnering in over wanneer een back-up gemaakt moet worden. Hiervoor hoeft u geen toevlucht te nemen tot een hightech systeem. Kies gewoon een vast moment en maak van die dag uw eigen back-updag.”

Gerelateerde berichten...

X