België zoekt meer systeembeheerders: Nederland zoekt developers

Data- en analytisctechnologie Werknemers om tafel over data

Waar werkgevers in België vaak op zoek zijn naar systeembeheerders en analisten, zoekt men in ons land het vaakst naar softwareontwikkelaars en programmeurs. Beide landen hebben veel IT-vacatures die lang onvervuld blijven.

Dat blijkt uit het onderzoek European Tech Hiring Trends van de branchevereniging Comptia (Computing Technology Industry Association). Daaruit blijkt dat Nederland in het derde kwartaal van vorig jaar 74.944 vacatures telde voor banen in de IT. In  België was dat 63.760.

Duitsland op 1

In totaal keken de onderzoeker naar tien landen. Alles bij elkaar stonden in het derde kwartaal van 2022 een kleine 1,7 miljoen ICT-vacatures open. Wel was dat iets minder dan in het tweede kwartaal van dat zelfde jaar. Duitsland voert de lijst aan met 639.278 openstaande vacatures. Op de tweede plaats staat Polen met 450.391 openstaande vacatures in de IT. Daarna volgt Frankrijk met een totaal van 280.681 onvervulde vacatures.

In alle landen zijn er ICT-vacatures in meerdere disciplines. In ons land is de helft van de openstaande vacatures voor softwareontwikkelaars, programmeurs en webontwikkelaars. Bijna een kwart van de werkgevers zoekt systeemanalisten en cybersecurityspecialisten. Tien procent van de werkgevers zoekt supportmedewerkers en technici. Iets minder dan tien procent komt voor rekening van netwerk- en systeembeheerders en ondersteunende technici. De meeste vacatures staan open in Amsterdam en Utrecht.

België

In België liggen de verhoudingen heel anders. Daar ligt het aandeel van vacatures voor systeemanalisten en cybersecurity-mensen beduidend hoger. Hetzelfde geldt voor it-ondersteuning. Opvallend laag ligt het aantal vacatures op gebied van netwerk- en systeembeheer.

In de Belgische regio’s kennen vooral Charleroi en Luik veel onvervulde banen in de IT-sector. In België staan er naar deze sector ook veel administratieve en ondersteunende dienstefuncties open.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X