Bezorgdheid over internetveiligheid maakt mensen alert

AV-Comparatives

Bijna 60 procent van de Nederlandse bevolking maakte zich in 2019 zorgen over hun internetveiligheid. Daarom zagen ze bijvoorbeeld af van gebruik van openbare wifi-netwerken of  Een op de vijf heeft om deze reden wel eens afgezien van een online aankoop. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bijna 40 procent gaf aan problemen te hebben gehad. Phishing, pharming of privacyschendingen gaven daarbij de grootste overlast. In 2019 maakte 58 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder zich zorgen om de veiligheid op internet.

Meer dan één derde deel (37 procent) zagen bijvoorbeeld af van plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites en gebruik van een openbaar wifi-netwerk of hotspot (35 procent). Daarnaast heeft ruim een kwart (26 procent), software, apps, spelletjes, muziek of andere databestanden niet gedownload vanwege zorgen om de veiligheid.

 

Online aankopen

Een op de vijf heeft om deze reden wel eens afgezien van een online aankoop. Dertien procent zag af van internetbankieren en acht  procent van communiceren met de overheid.

Hoewel 58 procent zich zorgen maakt om de internetveiligheid ondervindt 39 procent daadwerkelijk problemen. Van de bevolking heeft 35 procent last gehad van valse e-mails of berichten die mensen naar een valse website lokten (phishing). Verder werd 10 procent ongemerkt omgeleid naar een valse website met het verzoek om persoonlijke informatie achter te laten (pharming).

In veel mindere mate hebben mensen last gehad van het hacken van hun e-mail of sociale media-account (3 procent). Ook fraude met betaalkaarten of creditcards (2 procent) kwam minder voor. Dit geldt ook voor misbruik van persoonlijke gegevens (2 procent) of online identiteitsfraude (1 procent).

Van de bevolking gaf 2 procent aan financiële schade te hebben gehad van een online incident. Dit gold onder andere voor   online identiteitsfraude, phishing of pharming.

 

Minder frequente en vaardige interneter minste problemen

Minder frequente internetgebruikers ondervonden het minst vaak veiligheidsproblemen. Zo had 18 procent van de mensen die minder dan wekelijks online waren, last van veiligheidsincidenten gehad. Dit tegen 43 procent van de mensen die dagelijks internet gebruikt.

Ook digitale vaardigheid speelt een rol. Minder digitaal vaardige mensen rapporteerden minder incidenten dan digitaal vaardigen. Het gaat om 23 procent en 50 procent. Daarnaast hebben lager opgeleiden, jongeren (12 tot 25 jaar) en ouderen (65 jaar of ouder) minder veiligheidsincidenten meegemaakt dan hoger opgeleiden en 25- tot 65-jarigen.

Minder frequente internetgebruikers, minder digitaal vaardige mensen, laagopgeleiden en mensen van 65 jaar of ouder maken zich de minste zorgen over internetveiligheid.

 

Meesten voelen zich veilig op internet

Ondanks dat 58 procent van de bevolking aangeeft dat het vanwege de bezorgdheid om de veiligheid van sommige internetactiviteiten afziet, zegt 68 procent zich veilig te voelen bij het gebruik van internet. Slechts 4 procent voelt zich onveilig, 28 procent voelt zicht niet veilig of onveilig.

De ruime meerderheid van degenen die zich veilig voelen op het internet is dagelijks online, heeft meer dan basis digitale vaardigheden en is jong (12 tot 25 jaar).

 

Negen op de tien dagelijks online

Nederlanders zijn digitaal actiever dan ooit. Het aandeel Nederlanders dat dagelijks online is, steeg van 81 procent in 2015 tot 88 procent in 2019.

De meest voorkomende internetactiviteit is e-mailen (89 procent), sociale mediagebruik (87 procent) online bankieren (84 procent) en informatie zoeken over goederen of diensten (84 procent).

Gerelateerde berichten...

X