“Big Tech moet meebetalen aan netwerkkosten”

netwerkkosten telecomnetwerken

Grote tech-bedrijven moeten meebetalen aan de netwerkkosten die Europese landen maken. Daarop dringen Frankrijk, Italië en Spanje aan bij de Europese Commissie.
De drie landen willen dat de Europese Commissie met wetgeving komt die de grote, vooral Amerikaanse ondernemingen verplicht deel te nemen aan de financiering van de infrastructuur voor telecommunicatie.

De achtergrond van dit plan is, dat uit onderzoek blijkt dat de zes grootste content-providers, waaronder Google, Meta (het moederbedrijf van Facebook) en Netflix, samen goed zijn voor 55 procent van het totale internetverkeer.

Netneutraliteit

Maandag presenteerden de drie landen hun wensen. Al in mei meldden bronnen binnen de Commissie dat onderzoek gedaan werd naar de hoeveelheid verkeer dat de drie belangrijkste tech-giganten genereren. En of het wenselijk zou zijn dat ze een deel van de kosten voor het upgraden van de infrastructuur voor telecom in Europa zouden moeten dragen.

De contentaanbieders zorgen voor hoge specifieke kosten voor Europese telecomoperators op het gebied van bijvoorbeeld de beschikbare capaciteit. Dit, terwijl de netwerkaanbieders nu al fors moeten investeren in het uitrollen van 5G en fiber-to-the-home, leggen de initiatiefnemers uit. “We willen wetgeving die ervoor zorgt dat alle marktpartijen bijdragen aan de kosten van de digitale infrastructuur,” stellen de drie landen in een document.

De European Telecommunications Network Operators Association (ETNO), dat is de Europese lobbyclub voor aanbieders van telecommunicatie, rekende uit dat een jaarlijkse bijdrage van 20 miljard euro voor het opvangen van de investeringen een forse boost aan de EU-economie zou geven. Het zou namelijk resulteren in een totaal van 72 miljard euro.

Netneutraliteit

Er zijn ook sceptische geluiden. Activisten die strijden voor het bewaken van digitale rechten vrezen dat de netneutraliteit in het gedrang komt als bedrijven moeten betalen voor de kwaliteit van het netwerk. En in ruil daarvoor bijvoorbeeld prioriteit krijgen op het net. “Elke vorm van wetgeving op dit gebied moet de netneutraliteit waarborgen,” luidt het letterlijk in een reactie.

Gerelateerde berichten...