Binnenlandse Zaken winnaar Big Brother Award 2023

Big Brother Award

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot  ‘wint’ dit jaar de Big Brother Award voor privacyschending. Dat maakt de digitale privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) bekend.

Bij de uitreiking maandagavond in Amsterdam was Bruin Slots zelf niet aanwezig, waar veel andere winnaars van de awards er wel bij waren. Volgens Bits of Freedom gaat de minister later in deze week wel met een reactie komen.

Bruins Slot krijgt de jury[rijs van de awards door haar wetsvoorstel die het toezicht op de Wiv moet versoepelen. De publieksprijs van de jaarlijkse awards was voor de Eurocommissaris Ylva Johansson. Bits of Freedom hekelt daarmee de ‘grenzeloze datahonger’ van Bruin Slots en het ministerie en de geheime diensten, maar ook ‘het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten’, valt in het oordeel van Bits of Freedom te lezen.

Expertprijs

Voor deze editie van de prijs dongen vier nominaties mee voor de Expertprijs en dat waren allemaal politici. Naast de minister van Binnenlandse Zaken zelf waren de nominaties voor de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, Eurocommissaris Ylva Johansson en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Volgens de jury steekt Bruins Slot er echter met met kop en schouders uit. Ze legt met haar handelswijze en voorstellen fundamentele problemen bloot volgens BoF.

Het wetsvoorstel dat zij eind vorig jaar indiende om toezicht op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te versoepelen. De plannen daarvoor liggen al langer in de kast, maar deze minister haalde de plannen weer van stal. In de voorstellen in de beoogde Tijdelijke wet cyberonderzoek inlichtingendiensten mogen inlichtingendiensten hackoperaties ook ‘in real time’ laten toetsen in plaats van vooraf, zoals nu het geval is.

Die toetsing moet steeds plaatsvinden door een speciaal daarvoor in het leven geroepen commissie. De versoepelingen gelden ook voor kabelintercepties. Saillant detail is dat hierom vorig jaar een commissielid opstapte vanwege dit wetsvoorstel.

Publieksprijs

Dit jaar was de publieksprijs voor de Zweedse Eurocommissaris Ylva Johansson. En daarmee is het voor het eerst dat een Bit Brother Award in handen komt van Brussel. Johansson krijgt de prijs vanwege haar voorstel om ’techbedrijven mee te laten kijken op alle telefoons in de EU in de strijd tegen kindermisbruik’. Dat voorstel komt uit 2021. De Eurocommissaris was digitaal aanwezig bij de uitreiking.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X