Blis Digital breidt uit naar Litouwen

litouwen
Adriaan Hoogduijn, Richard Schot, Arco van der Velde (vlnr)

Litouwen is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een aantrekkelijke locatie voor Europese techbedrijven. De meest recente toevoeging aan de tech-scene van het land, is het bekende Rotterdamse software-ontwikkelingsbureau Blis Digital. Ze nemen een Litouws softwarebedrijf over, waarmee ze de beoogde groei richting een personeelsbestand van 100 mensen inzetten.

Blis Digital is opgericht in 2006 en heeft zijn reputatie als boutique softwarebedrijf opgebouwd door diensten te verlenen aan topklanten in de financiële wereld, juridische zaken, de gezondheidszorg en de veiligheidssector. De reputatie van Blis Digital heeft hen een reeks aan internationale klanten opgeleverd en hierdoor hebben ze besloten om zelf ook over de Nederlandse grenzen te gaan ondernemen. Om de internationale expansie een kickstart te geven, hebben ze het Litouwse softwarebedrijf HIPER consultancy overgenomen. HIPER is een klein en gespecialiseerd softwarebedrijf, dat werkt aan de productontwikkeling voor grote wereldmerken zoals Exact.

Snelgroeiende Tech Hub

Dat Blis Digital zijn oog heeft laten vallen op Litouwen, is geen verrassing voor wie geïnteresseerd is in technologie. Het land heeft zich stevig gevestigd als het derde fintech-centrum van Europa, vlak achter het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Als zodanig dient het als thuisbasis voor enkele van Europa’s grootste neobanken en cryptoplatformen, zoals Revolut en Blockchain.com. Daarbij heeft Litouwen bovengemiddeld veel startups per hoofd van de bevolking, wat zich vertaald heeft naar indrukwekkende successen van eigen bodem, zoals de unicorns Vinted en Nord Security.

De keus voor Litouwen

Met hun uitbreiding sluit Blis Digital zich aan bij prominente Nederlandse investeerders als Centric, Booking.com, Hyarchis en Macaw. Allen al enkele jaren actief in het land. Richard Schot is één van de oprichters van Blis Digital en is al bijna twee decennia CEO. Op de vraag hoe hij Litouwen voor het eerst heeft leren kennen, antwoordt hij: “Met Blis Digital voeren we regelmatig technische due diligence-onderzoeken uit om onze klanten te ondersteunen bij potentiële overnames.

Tijdens deze projecten moesten we een aantal keren in Litouwen gebouwde producten onder de loep nemen. We waren hierbij zeer onder de indruk van de kwaliteit van de technologie en dit bracht ons ertoe om eind vorig jaar een samenwerking met HIPER te onderzoeken. In februari bezochten we Litouwen voor het eerst en we waren zeer te spreken over de dynamiek van het land. Litouwen beweegt in een hoog tempo en is zeer digital-minded. Dit is vooral zichtbaar in het dagelijks leven, waar mensen gewend zijn aan het gebruik van carsharing diensten, neobanken en zich met elektrische kickscooters door de stad verplaatsen. Dit vertaalt zich naar een vooruitstrevende mindset van ontwikkelaars en dit past perfect bij onze eigen aanpak op het gebied van softwareontwikkeling.”

Nederlandse wortels

HIPER is opgericht door Adriaan Hoogduijn, een Nederlandse ondernemer die al zes jaar in Litouwen woont. Gedurende zijn tijd in Litouwen heeft Adriaan zes bedrijven opgericht, waarvan Hyarchis en HIPER de meeste bekendheid genieten. Adriaan: “Litouwen is uitermate vriendelijk voor ondernemers. Als jonge natie is het land nog in opkomst en stimuleert het verdere economische groei met een gunstig beleid voor zowel founders als investeerders”.

Wat betreft de overname denkt Adriaan dat dit een nieuwe groeifase inluidt voor het bedrijf, waarvan hij aandeelhouder blijft. “Met HIPER hebben we een uiterst gespecialiseerd team opgebouwd, dat 30% van alle beschikbare capaciteit op zijn vakgebied in Litouwen in dienst heeft. Met Blis Digital krijgen we de kans om onze technologiestack te diversifiëren, terwijl we hen kunnen helpen verdere groei te realiseren op basis van onze specialisatie. Waar HIPER een track record heeft in het succesvol opbouwen van co-located teams van hoge kwaliteit, heeft Blis Digital bewezen topklasse klanten aan te trekken. Samen verwachten we de komende twee jaar in omvang te verdubbelen en internationaal verder uit te breiden.”

Gerelateerde berichten...

X