Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com

privacy woordenwolk privacy shield

Locatefamily.com krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 525.000 euro. Het bedrijf publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat ze dat weten.

Verder moet het bedrijf een loket in de EU openen, om te zorgen dat mensen het bedrijf kunnen bereiken en hun gegevens makkelijker kunnen laten verwijderen. Het bedrijf had tot 18 maart de tijd een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen. Omdat dat nog niet is gebeurd krijgt het bedrijf ook een last onder dwangsom. Die vertegenwoordiging is verplicht volgens de wet.

Voor elke twee weken dat het bedrijf niet aan de eisen voldoet wordt de last 20.000 euro, met een maximum van 120.000 euro. Ondanks dat is er nog steeds geen contact geweest en dus is er ook nog geen regeling.

Platform

Locatefamily.com is een platform waar mensen contactgegevens kunnen zoeken van familieleden die zij uit het oog zijn verloren of van mensen met wie zij graag in contact willen komen. Op het platform staan persoonsgegevens van mensen over de hele wereld, ook uit de EU. Rond de 700.000 Nederlanders staan vermeld op de site.

Reden voor de strenge aanpak zijn tientallen klachten over Locatefamily.com. Op deze site staan volledige adressen en soms ook telefoonnummers van mensen die niet weten hoe hun gegevens op de site terecht zijn gekomen. Zij hebben zichzelf in ieder geval niet aangemeld. Nietsvermoedende mensen worden nu opeens verrast met onverwachte bezoekers op de stoep.

“Dat een site zomaar jouw naam, telefoonnummer én adres publiceert zonder dat jij dat weet, is kwalijk”, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. “Wat privé is, moet privé blijven. Als jij die informatie wilt delen, kan dat natuurlijk. Maar je moet daar zélf voor kunnen kiezen. Bij Locatefamily.com krijgen veel mensen die keuze niet. En als jouw adres en telefoonnummer dan tóch op zo’n site belanden, moet je in ieder geval makkelijk kunnen regelen dat die informatie van de site af gaat. Dat kan hier niet. Dat komt mede doordat Locatefamily.com geen vertegenwoordiger in de EU heeft.”

De AP heeft intussen wel bemiddeld voor de mensen die hun persoonsgegevens wilden laten verwijderen. In de meeste gevallen heeft het bedrijf hun gegevens inmiddels geschrapt.

Familie zoeken

Locatefamily.com moet mensen in staat stellen om verloren familie weer op te zoeken. Het internationale bedrijf stelt overzichten samen zonder dat mensen lid hoeven te worden of een account hoeven aan te maken. Maar dat betekent ook dat alle persoonsgegevens voor iedereen vrij toegankelijk zijn. En dat is tegen de Europese privacywet AVG.

Intussen blijven de klachten niet bij Nederland alleen. Verschillende Europese toezichthouders kregen al klachten over het bedrijf. Daarom werkte de AP in het onderzoek samen met 9 andere Europese privacytoezichthouders en met de Canadese privacytoezichthouder.

Lees ook:

  • SIEM Smart Start – De eerste stap naar zekerheid op het gebied van Security
  • Doxing: het nieuwe digitale gevaar

Gerelateerde berichten...

X