Boete voor gemeente Deventer voor overtreding AVG

De gemeente Deventer moet een schadevergoeding betalen omdat ze de privacywet AVG overtreden zouden hebben. Het is in ons land voor het eerst dat een dergelijke schadevergoeding wordt opgelegd.

De rechtbank Overijssel oordeelde volgens dagblad de Stentor dat de gemeente Deventer onterecht gegevens van de man deelde met andere gemeenten. Dit gebeurde na het indienen van een aantal WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur). Het ging daarbij om bijvoorbeeld naam, geslacht en woonplaats van de man. Volgens de rechter is dat in strijd met de AVG. De gemeente moet 500 euro schadevergoeding aan de man  betalen.

 

Moeilijk

Rechtsbijstandverlener Nick Voorbach, die de man bijstond, vertelt aan De Stentor dat het voor de komst van de AVG veel moeilijker was om in dit soort gevallen een schadevergoeding te krijgen. Er was destijds bijzonder sterk bewijs nodig. “De huidige AVG zegt dat verlies van controle over je persoonsgegevens en de verspreiding daarvan op zichzelf al schade is.”

 

Naleving

Veel Nederlandse gemeenten hebben een jaar na dato nog steeds moeite met de AVG. Dat bleek vorige maand nog uit onderzoek, waaraan meer dan de helft (187) van de Nederlandse gemeenten meedeed.

Een van de conclusies is dat er in de periode voor de ingang van de wet te weinig voorbereiding was. Dit leidde tot achterstanden bij de implementatie. Nu, een jaar na ingang van de wet, komt de naleving langzaam op gang. De resultaten schetsen een wisselend beeld onder gemeenten. Er lijkt nog een lange weg te gaan op privacyvlak.

Gerelateerde berichten...

X