BrabantRing: gesloten netwerkverbinding van bedrijven en overheid

innovatie woord in lampjes

Een eigen gesloten netwerkverbinding  in de provincie Noord-Brabant en de Brabantse steden. Dat is het doel van de nieuwe BrabantRing. Het wordt een soort intranet van maatschappelijke organisaties, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg. Ook bedrijven kunnen er hun digitale diensten op aanbieden.

De BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. De aangesloten bedrijven en instellingen kunnen hierdoor hun data veilig en betrouwbaar delen zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider.  Het netwerk is onafhankelijk en open voor aanbieders van diensten.

De BrabantRing bouwt verder op de reeds bestaande Eindhoven Fiber Exchange. Daarin werkt een aantal maatschappelijke organisaties in de regio Eindhoven al samen. De Provincie en de Brabantse steden hebben samen een meerderheidsbelang in de nieuw op te richten BV waar een deel van Eindhoven Fiber Exchange in opgaat.

De vijf colleges van de Brabantse steden en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant zijn het intussen eens over oprichting van de BrabantRing. De gemeenteraden en Provinciale Staten kijken hier later nog naar. De bedoeling is dat de organisatie aan het einde van het jaar officieel van start gaat. Als andere Brabantse gemeenten willen aansluiten kan dat.

Toepassingen

Een belangrijk voorbeeld waar de BrabantRing uitkomst voor biedt is zorg op afstand. Ziekenhuizen willen graag ook op afstand in verbinding staan met hun patiënten. Dat is makkelijker en goedkoper dan voor iedere controle langskomen in het ziekenhuis.

Maar momenteel kan het voor ziekenhuizen lastig zijn om een veilige en betrouwbare verbinding te garanderen. Dat mag bij belangrijke zorg zoals hartbewaking of inzet van insulinepompen niet gebeuren. Daar kan het netwerk van de BrabantRing bij helpen. Daarnaast zorgt de beschikbaarheid van de BrabantRing dat dit soort digitale innovaties in de zorg eerder kunnen opschalen.

De BrabantRing biedt ook oplossingen voor andere sectoren. Zo kunnen innovatieve bedrijven laagdrempeliger nieuwe toepassingen ontwikkelen. Onderwijsinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties kunnen ook intensiever samenwerken bij versturen van bedrijfs- of privacygevoelige informatie. Daarnaast moet het gebruik van de BrabantRing voor maatschappelijke organisaties laagdrempelig zijn waardoor ze hun diensten voor een veel bredere doelgroep beschikbaar kunnen stellen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X