BREIN haalde 564 illegale streamingsites offline in 2019

streamingsites muziekstreaming

Stichting BREIN haalde vorig jaar 564 illegale streamingsites en diensten van internet. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag.

Het ging vooral om illegale downloadsites, vooral van Russische origine. Van die onderzoeken zijn er nog 243 niet afgerond. Stichting BREIN detecteert en bestrijdt grootschalige auteursrechtinbreuk en is daardoor vaak verwikkeld in langdurige rechtszaken.

 

Moonwalk

Het ging vorig jaar bijvoorbeeld om de Russische dienst Moonwalk. Deze illegale dienst werd gehost bij vijf Nederlandse providers. Alle Russische sites samen trokken maandelijks 90 miljoen bezoekers. Het ging vooral om films en series, respectievelijk 26.000 en 10.000.

De auteursrechtenorganisatie wil bereiken dat illegale downloaders overstappen op legale diensten. Volgens BREIN werkt dat ook zo. Verder worden met de overtreders vaak schikkingen getroffen. Vorig jaar werd er tussen de 50.000 en 100.000 euro van overtreders geïnd.

 

Noodzaak

Sinds 1998 werden ruim 40.000 illegale streamingsites verwijderd. Dit was goed voor meer dan twee miljard links en ongeautoriseerde bestanden. Een van de grootste zaken van BREIN was wel die tegen de illegale downloadsite The Pirate Bay.

Dinsdagavond wees het Hof Amsterdam arrest in deze zogeheten The Pirate Bay blokkeringszaak. De zaak speelde al bij de rechter sinds 2010. Toen spande de auteursrechtenorganisatie een zaak aan tegen internet access providers Ziggo en XS4ALL.

Ondanks alle pogingen om de site te stoppen, volhardt deze in haar illegale aanbod. Blokkering van toegang tot volhardende illegale sites is van belang om de schade voor rechthebbenden te beperken. Het Hof bevestigt het oorspronkelijke vonnis uit 2012 en veroordeelt de ISP’s tot betaling van de volledige proceskosten. Uiteraard is het van belang om naast The Pirate Bay ook de toegang tot andere populaire illegale sites te blokkeren. Acties daarvoor zijn in voorbereiding.

Gerelateerde berichten...

X