British Telecom gaat data delen met Interpol

cyberstalking

British Telecom (BT) gaat wederzijds data delen met Interpol om cybercriminaliteit te bestrijden. Dat maakte het bedrijf deze week bekend in Singapore. BT is het eerste telecommunicatiebedrijf dat hiertoe overgaat.

 

De gedeelde informatie gaat volgens het telecombedrijf vooral over allerlei bedreigingen. Daarbij zou de nadruk liggen op gegevens over criminele trends in cyberspace, nieuwe en bekende cyberdreigingen en kwaadaardige aanvallen.

 

Niet nieuw

De samenwerking is niet helemaal nieuw. BT werkt al langer samen met internationale politiediensten. Tot nu toe waren er beperkingen rond delen van data.

BT werkt al tijden nauw samen met INTERPOL. Het bedrijf was eerder dit jaar een van de slechts zeven internationale bedrijven met beveiligingsexpertise die in Zuidoost-Azië ondersteuning mochten bieden voor een grote operatie om cybercriminaliteit te bestrijden.

Tijdens deze operatie werden bijna 9000 ‘command and control’ (C2) servers ontdekt, die gewoonlijk worden gebruikt voor Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen en het verspreiden van malware, ransomware en spam. Ook werden als gevolg van het onderzoek honderden aangetaste websites, waaronder overheidsportals, ontdekt.

 

Privacy

Wat het nieuwe beleid betekent voor de privacy van de gebruikers van het bedrijf is niet bekend. Interpol stelt in elk geval dat de uitwisseling nodig is om cybercriminaliteit effectief te bestrijden.

De beveiligingsexpertise van BT gaan INTERPOL in elk geval helpen bij het identificeren en ter verantwoording roepen van cybercriminelen.

 

 

KPMG

In een recent verslag over cyberveiligheid door KPMG en BT werden vijf fases geïdentificeerd waar bedrijven doorheen gaan in hun streven naar een leidende positie in cyberbeveiliging.

Om de laatste fase – True Leadership – te bereiken moeten bedrijven beseffen dat ze voor hun verdediging een handreiking moeten doen naar een bredere gemeenschap. De samenstellers van het rapport stellen dat dit het beste kan door gegevens en expertise uit te wisselen. Dit geldt zowel voor hun branchegenoten als organisaties uit de publieke sector.

De overeenkomst over het delen van gegevens tussen BT en INTERPOL is hier volgens BT een praktijkvoorbeeld van. Daarbij richten beide organisaties zich op het vormen van een gemeenschap van partners over de hele wereld. Gezamenlijk willen ze maatregelen treffen tegen cyberbedreigingen.

 

 

Gerelateerde berichten...