Bureau BIT maakt eerste leden toezichtsraad bekend

Tweede Kamerzetels

Emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Paul Klint, gaat deelnemen in de toezichtsraad van Bureau BIT (Bureau Internet Toezicht). Dat maakte minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

BIT is een tijdelijke ict-autoriteit die projecten vanaf vijf miljoen controleert. Het gaat in eerste instantie vooral om ICT-projecten waar de overheid bij betrokken is. Ton Elias die misstanden rond ICT-projecten bij de overheid onderzocht, adviseerde zo’n raad.

Klink stapt in de raad van toezicht van het BIT op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Klint is ook CWI Research Fellow aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Hij hielp de Software Improvement Group oprichten, waar hij nu ook aandeelhouder in is.

Professor Hans Verkruijsse is de tweede naam die bekend wordt als deelnemer in de Toezichtsraad. Verkruijsse is hoogleraar aan The Tilburg School of Economics and Management. Hij komt in de raad op voordracht van de Auditdienst Rijk. Een derde voordracht wordt binnenkort bekend.

 

Start van het BIT

Begin volgend jaar moet het bureau BIT uit tien ambtenaren bestaan, aangevuld met vijf externe deskundigen. De bezetting is steeds op basis van tijdelijke detachering. Departementale CIO’s kunnen zo ervaring opdoen met de toetsen van BIT.

Het toetsingsbureau verwacht eind 2015 het eerste officiële advies aan de minister te overhandigen en het jaar erop dertig.

Als pilotproject is het bureau met interimkrachten al sinds de zomer bezig, stelt de minister in de Kamerbrief. Doel was om de werkwijze van het bureau te testen. De resultaten van de onderzoeken blijven daarom vertrouwelijk, maar zijn volgens de minister op wat kleine aanscherpingen na succesvol.

Twee van de drie adviezen zijn inmiddels aangeboden aan de opdrachtgevers.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...