BZK: geen tweede termijn voor Bureau ICT-toetsing BIT

Er komt geen tweede termijn voor het Bureau ICT-Toetsing (BIT). Dat staat te lezen in de strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021. Het ministerie van BZK stuurde het rapport inmiddels naar de Tweede Kamer.

Het bureau deed onlangs nog ferme uitspraken over de vernieuwingsplannen voor de ICT-systemen van de kustwacht. “Wij vinden het onverstandig en risicovol om te beginnen met de realisatie van één maatwerk gebruikersinterface voor vijf nog aan te schaffen applicaties. En zeker om die in één grote stap tegelijk in te voeren”, aldus BIT in het rapport.

 

Elias

Het bureau startte in 2015 naar aanleiding van de uitkomsten van de Commissie Elias die ict-aanbestedingen bij de overheid onderzocht. Bit valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Alle ict-projecten boven de vijf miljoen euro binnen de overheid worden getoetst volgens tien regels. Zo lag dit najaar de nieuwe administering van de persoonsgebonden budgetten, PGB, waarmee langdurig zieken of mensen met een beperking zelf zorg kunnen inkopen, onder de loep. Volgens het BIT zit het beheersysteem van het Zorgdomein niet goed in elkaar.

 

Taken

De taken van de waakhond zouden uiteindelijk over moeten gaan naar de chief information officers (cio’s) van de Rijksdepartementen zelf. Er komt in elk geval overgangsperiode. In die tijd worden cio’s klaargestoomd om de taken van het bureau over te nemen.

De opmerkingen in het rapport betekenen nog niet het definitieve einde van BIT. Dit voorjaar volgt er eerst nog een evaluatie.

 

Gerelateerde berichten...

X