Capgemini: wirwar IT-applicaties belemmert digitale transformatie

testen

De wirwar van IT-applicaties binnen grote internationale organisaties groeit in complexiteit, waardoor de druk op IT-afdelingen toeneemt en digitale transformatie wordt gehinderd. Dit blijkt uit een studie van Capgemini onder ruim 1.000 CIO’s en beslissers.

Bijna de helft van het aantal IT-beslissers (48%) vindt dat hun organisatie meer applicaties heeft dan nodig is. Drie jaar geleden werd deze mening nog maar door een derde van de IT-beslissers (34%) gedeeld. Zo’n 37% gelooft dat de meerderheid van hun applicaties bedrijfskritisch is. Bijna driekwart (73%) vindt dat tenminste een vijfde van hun bedrijfsapplicaties dezelfde functionaliteit deelt en dus geconsolideerd zou kunnen worden. Zo’n 57% van de ondervraagden denkt dat op minimaal een vijfde van alle applicaties kan worden vervangen of uitgefaseerd.

Dit is niet slechts een IT-probleem, maar een business-probleem. Het onderzoek laat zien dat 60% van de senior IT-beslissers ervan overtuigd is dat de belangrijkste bijdrage van hun afdeling aan het bedrijf bestaat uit de introductie van nieuwe technologie. Een significant aantal van de IT-beslissers heeft inderdaad oplossingen geïmplementeerd op het gebied van Cloud (56%), mobiel (54%), social (41%) en Big Data (34%). Zonder een gemoderniseerd IT-landschap heeft IT te weinig mogelijkheden om competitief voordeel te halen uit deze technologieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 76% gelooft dat rationalisatie belangrijk is om bij te kunnen dragen aan de doelstellingen van de onderneming.

“Op het eerste gezicht is een slecht georganiseerd, overvol en verouderd applicatielandschap een relatief klein ongemak voor de IT-afdeling, leidend tot het opslurpen van bandbreedte en geldverspilling. Het is niet iets waar de business ‘s nachts wakker van ligt,” zegt Ron Tolido, CTO Application Services Continental Europe van Capgemini. “Maar dat verandert in een wereld waarin de gehele organisatie digitale transformatie omarmt. En waarbij het verkrijgen van competitief voordeel afhankelijk is van een snelle inzet van mobiel, social, Big Data en cloud. Een goed gerationaliseerd applicatielandschap wordt dan ineens strategisch van wezenlijk belang voor het hele bedrijf.”

Het onderzoek toont ook aan dat opkomende markten profijt hebben van een relatief fris en jong applicatielandschap, terwijl organisaties uit Westerse landen de last dragen van verouderde en ongebruikte legacy applicaties. In landen zoals Noorwegen en Finland is het wederzijds begrip tussen business en IT dan ook relatief laag (respectievelijk 64% en 69% vindt deze relatie ‘bevredigend’). Daar staat tegenover dat maar liefst 92% van de respondenten in Brazilië, India en China het wederzijds begrip bevredigend vindt.

Ron Tolido: “Er valt zeker wat te zeggen voor het feit dat groeimarkten in het voordeel zijn wanneer het applicatielandschap en de doelstellingen van de business in lijn met elkaar moeten worden gebracht. Dit geeft hen een vroege voorsprong in initiatieven op het gebied van digitale transformatie en zou ze wel eens een belangrijk competitief voordeel kunnen geven ten opzichte van hun Westerse rivalen.”

De resultaten van Capgemini’s 2014 Application Landscape Report zijn gebaseerd op enquêtes uitgevoerd in 12 talen, met 1.116 CIO’ s en senior IT-beslissers in bedrijven van diverse afmetingen uit verschillende sectoren. Het onderzoek rapporteert vanuit een internationaal perspectief over 16 landen, waarvan 73% ontwikkelde economieën (Australië, Europa, VS) en 27% snel opkomende markten (Brazilië, China, India).

 

 

 

De uitkomsten van het rapport zijn daarnaast gebaseerd op de analyses van Capgemini’s Wide-angle Application Rationalization Program (WARP) Center of Excellence. WARP is Capgemini’s framework voor het rationaliseren van applicaties en IT-transformatie. Het Center of Excellence heeft in de afgelopen vier jaar meer dan 150 klanten ondersteund en daarbij meer dan 30,000 applicaties geanalyseerd. Dit heeft belangrijke inzichten opgeleverd voor het opstellen van IT-benchmarks.

 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...