CBP-boete Google wekt belangstelling buitenland

Logo Google Eemshaven datacenter

De last onder dwangsom die het College Bescherning Persoonsgegevens (CPB)gisteren  aan zoekgigant Google oplegde, domineert de buitenlandse tech-pers vandaag.Met name in de VS volgt de pers de recente ontwikkelingen op de voet. Hoewel Nederland zeker niet het eerste en enige land is die een dergelijke dwangsom aan Google oplegt vanwege privacyschendingen, is ons land wel de vijfde in de rij Europese landen die zoiets besluit. De  last onder dwangsom kan oplopen tot 15 miljoen euro als het bedrijf niet vóór februari 2015 het privacybeleid in lijn brengt met de Nederlandse wet.

Google is intussen niet blij. Naar aanleiding van de scherpe Europese commentaren in 2012 heeft het bedrijf zijn leven gebetert, zo vindt de zoekgigant. Als antwoord kondigde Google in een schriftelijke reactie aan een ‘groot aantal maatregelen’ te zullen nemen om tegemoet te komen aan alle schendingen van de wet die zes landen hebben gevonden.

Uit eerder gepubliceerd onderzoek van het CBP blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, voor het vertonen van bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties. Dit geldt zowel voor wie ingelogd zijn op een Google-account als gebruikers van de zoekmachine. Ook bezoekers van een site waarop cookies van Google staan hebben ermee te maken. Google combineert gegevens over zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails zonder dat Google hierover vooraf informeert en zonder vraag om toestemming. Dat is in strijd met de wet.

“Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden”, aldus CPB-voorzitter Jacob Kohnstamm in een verklaring gisteren.

Om te voldoen aan de eisen van het CPB en andere Europese privacywaakhonden, moet Google in het vervolg gebruikers om toestemming vragen voor het vastleggen van gegevens. Het gaat dan zowel om zoekopdrachten, e-maiverkeer, volgen van klik- en surfgedrag en kijkgedrag op YouTube.

Google heeft tot eind februari 2015 om bovenstaande maatregelen te nemen om de overtredingen te beëindigen. Daarna zal het CBP controleren of Google aan alle eisen heeft voldaan.

In 2011 legde het CBP overigens ook een last onder dwangsom van een miljoen euro op aan Google. Het bedrijf verzamelde toen ongemerkt gegevens over wifi-netwerken tijdens het nemen van foto’s voor Google Streetview. Omdat Google daarmee stopte is er destijds geen boete uitgedeeld.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X