CBS: Nederland Europees koploper met internettoegang in Europa

In Nederland had in 2017 98% van de huishoudens internettoegang. Dat is in bijna alle gevallen een breedbandverbinding. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat het hoogste percentage in Europa. Het Europees gemiddelde ligt volgens het CBS op 87%.

Van de 28 overige Europese landen staan Denemarken en Luxemburg op een gedeelde tweede plaats met 97%. Finland en Zweden volgen op de voet met 95%. Het Nederlandse percentage steeg ten opzichte van 2015 met 2%.

Het jaarlijkse onderzoek rond internetgebruik in de EU komt in samenwerking met de overige statistische bureaus van alle 28 Europese landen tot stand. Daardoor is ook duidelijk dat gemeten door de hele EU in 2017 rond de 87% van de huishoudens toegang tot internet had. Ten opzichte van twee jaar geleden is dat een toename van 4 procentpunt.  Luxemburg was toen koploper met 97%. Nederland kwam daar vlak achteraan met 96%.

 

Mobiel internet stijgt hard

Nederland en Zweden zijn ook koplopers met mobiel internet. In beide landen maakte in 2017 gemiddeld 87% gebruik van mobiel internet. Gebruik van mobiel internet steeg vooral in Nederland hard. Nog maar vijf jaar geleden stond het Nederlandse percentage van gebruikers van mobiel internet nog op 55%.

Gemiddeld gebruikte in de EU 65 procent van de bevolking -van 16 tot en met 74 jaar- vorig jaar internet op mobiele apparaten. Nederland heeft een snelle groei meegemaakt.

In Zweden gebruikte vijf jaar geleden al 70 procent van de mensen het mobiele internet buitenshuis of buiten het werk.

In 2017 gebruikte 84 procent van de Nederlanders en Zweden een smartphone buiten het huis of werk. Zij liepen daarmee voorop in de EU, waar gemiddeld 63 procent gebruik maakte van een smartphone. In 2015 was het smartphonegebruik een stuk lager in Nederland en Zweden, toen maakte respectievelijk 71 procent en 74 procent van de inwoners gebruik van een smartphone.

Laptops, notebooks en tablets werden door 54 procent van de Nederlanders gebruikt buitenshuis of buiten het werk in 2017. In Zweden was dat 7 procentpunt lager.

 

Gerelateerde berichten...

X