CBS: omzet IT-dienstverleners stijgt 7% in eerste kwartaal 2019

De omzet van IT-dienstverleners steeg het eerste kwartaal van dit jaar met 7,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. Net als bij de totale zakelijke dienstverlening is dat een stijging.

Deze stijging is wel lager dan in de laatste twee kwartalen van 2018. Toen was de omzetstijging rond 8 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De omzet van de hele sector zakelijke dienstverlening steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 6,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De stijging was ruim 1,5 procentpunt lager dan in de voorgaande drie kwartalen.

 

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners blijft met een waarde van 13,0 ook voor het tweede kwartaal van 2019 positief. Wel is het vertrouwen wat gedaald en staat het op het laagste niveau sinds eind 2016.

In het vierde kwartaal van 2018 was de omzet van IT-dienstverleners ook hoger dan een jaar eerder. Dit was ook meer dan in het derde kwartaal (7,0 procent). Voor de branches in de zakelijke dienstverlening was de omzetontwikkeling toen over het algemeen vergelijkbaar met het derde kwartaal.

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 zegt 33,9 procent van de zakelijke dienstverleners last te hebben van een tekort aan arbeidskrachten. Dit is vergelijkbaar met het beeld in 2018. In ieder kwartaal gedurende dat jaar ervoer ongeveer 1 op de 3 ondernemers dit als een belemmering voor de activiteiten.

Een oplopend personeelstekort remt de groei van de digitale sector. Dat stelde eerder ook branchevereniging DDA (Dutch Digital Agencies) in een rapport. Vooral appbouwers zijn schaars.

Gerelateerde berichten...

X