CIP: functionarissen gegevensbescherming hebben te weinig tijd

vrouw achter beeldscherm kijk gefrustreerdVisio

Veel functionarissen gegevensbescherming (FG’s) hebben te weinig tijd om hun functie goed uit te oefenen. Dat zegt het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) naar aanleiding van een enquête bij publieke organisaties. Positief is wel dat de functie vaker serieus wordt genomen.

Volgens het CIP zegt acht op de tien respondenten verbetering van hun positie te zien in de organisatie. Daar staat helaas wel daartegenover dat bijna de helft van de collega’s nog steeds in deeltijd werk. Daardoor hebben ze niet genoeg tijd om hun functie goed uit te oefenen. Ze ervaren vaker ook frictie met andere werkzaamheden die ze in de organisatie hebben.

Volgens de enquête heeft bijna de helft niet genoeg tijd om hun functie naar behoren uit te oefenen. In 2018 zei slechts een derde dat. Een groeiend aantal medewerkers ervaart belangenconflicten is maakt zich zorgen. Dit aantal steeg van van 12 naar 33 procent. Vergeleken met de enquête van 2018 zijn de budgetten aanzienlijk schaarser én lager. Maar liefst 45 procent van de respondenten stuurt geen eigen medewerkers aan, iets dat in 2018 nog op 29 procent lag.

Volwassenheid

“Een mogelijke meetlat voor de volwassenheid van privacy-activiteiten binnen een organisatie is de staat van het verwerkingsregister,” zegt het CIP in het rapport. Het aantal respondenten zonder verwerkingsregisters daalde van 8 naar 1 procent. daar tegenover staat dat het aantal dat ontevreden is met de staat van hun verwerkingsregister van 34 naar 41 procent ging. De meeste zijn volgens het CIP “nog ver verwijderd van een dekkende registratie van alle verwerkingen, zelfs van alle kritieke verwerkingen.”

FG’s vinden dat ze de laatste jaren meer moeite te hebben om collega’s het belang van privacy bij te brengen. Gedragsverandering is dan nog moeilijker. De respondenten zijn aanzienlijk pessimistischer over dit aspect dan een paar jaar geleden. Eventueel speelt hierbij de verschuiving van de focus van de werkvloer naar het bestuurskamers een rol. FG’s zijn daarbij pessimistischer over het niveau van privacybewustzijn van bestuurders.

Positief is wel dat FG’s hun bestuurders goed bereikbaar vinden. Verder is ook de toezichthoudende focus van de FG’s gegroeid.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...