Cloud Security Report belicht de zorgen en uitdagingen op het gebied van beveiliging in public cloud

security

Check Point Software Technologies heeft samen met Cybersecurity Insiders de resultaten van hun wereldwijde 2020 Cloud Security Report bekendgemaakt. Hierin staan ze stil bij de voornaamste uitdagingen waarmee de IT-securityteams binnen organisaties worden geconfronteerd bij het beschermen van hun data en workloads in de public cloud.

Voor de meesten blijft de beveiliging van de public cloud een grote uitdaging: maar liefst 75% van de respondenten gaf aan ‘zeer bezorgd’ of ‘extreem bezorgd’ te zijn over de beveiliging. De uitdaging wordt volgens 68% ook complexer gemaakt omdat hun organisaties twee of meer verschillende public cloud providers gebruiken. Dat betekent dat de interne IT-teams vaak meerdere beveiligingstools en beheerconsoles moeten gebruiken om de beveiliging en compliance in de verschillende omgevingen te handhaven.

De vijf belangrijkste bevindingen
Check Point en Cybersecurity Insiders sommen in het Cloud Security Report 2020 de volgende belangrijke uitdagingen op:

  • De top vier van bedreigingen in de public cloud: de belangrijkste bedreiging die de respondenten aanhaalden was een verkeerde configuratie van het cloudplatform (68%). In vergelijking met een jaar eerder stijgt dit met maar liefst een derde. Op de tweede plaats staat niet-geautoriseerde toegang tot de cloud (58%), gevolgd door onveilige interfaces (52%) en het kapen van accounts (50%).
  • De belangrijkste barrières voor cloudadoptie (op vlak van security): respondenten noemden een gebrek aan gekwalificeerde medewerkers (55%) als de grootste barrière voor het integreren van de public cloud. Iets minder dan de helft (46%) noemde budgettaire beperkingen als barrière, terwijl 37% problemen zag met de privacy van gegevens en 36% een gebrek aan integratie met de on-premises beveiliging aangaf.
  • Bestaande securitytools worstelen met public cloud: 82% zegt dat hun traditionele beveiligingsoplossingen ofwel helemaal niet werken, ofwel slechts in beperkte mate beveiligingsfuncties in cloudomgevingen bieden – een stijging van 66% ten opzichte van 2019 – wat wijst op meer problemen met cloud-beveiliging in de afgelopen 12 maanden.
  • Public cloud is een groter risico: 52% van de respondenten vindt het risico op beveiligingsinbreuken in public clouds groter dan in traditionele, on-premises IT-omgevingen. Slechts 17% ziet minder risico’s en 30% is van mening dat de risico’s in beide omgevingen hetzelfde zijn.
  • Budgetten voor cloud-beveiliging stijgen: 59% van de organisaties verwacht dat hun budget voor cloudbeveiliging het komende jaar zal stijgen. Gemiddeld reserveren organisaties vandaag de dag 27% van hun beveiligingsbudget voor cloudbeveiliging.

“Het rapport toont aan dat cloudmigraties en -implementaties voorlopen op de mogelijkheden van IT-securityteams om hun organisatie te verdedigen tegen aanvallen en inbreuken. Hun bestaande beveiligingsoplossingen bieden slechts in beperkte mate bescherming tegen bedreigingen in de cloud en het ontbreekt de teams vaak aan de nodige expertise om de beveiligings- en complianceprocessen te verbeteren”, aldus TJ Gonen, Head of Cloud Product Line, Check Point Software. “Om deze gaten te dichten, moeten organisaties een holistisch overzicht krijgen over al hun public cloudomgevingen en een uniforme, geautomatiseerde cloud-native bescherming implementeren, inclusief compliance-handhaving en eventanalyse. Op deze manier kunnen ze gelijke tred houden met de noden van het bedrijf en tegelijkertijd zorgen voor continue beveiliging.”

Het Cloud Security Report 2020 is gebaseerd op de resultaten van een uitgebreide online enquête onder 653 cybersecurity- en IT-professionals. Het onderzoek werd in juli 2020 uitgevoerd om inzicht te krijgen in de nieuwste trends, belangrijke uitdagingen en oplossingen voor cloudbeveiliging bij een representatief aantal organisaties (verschillende grootte, meerdere sectoren). Het onderzoek werd uitgevoerd door Cybersecurity Insiders, een community voor informatiebeveiliging met 400.000 leden.

Het volledige rapport is hier te downloaden: https://pages.checkpoint.com/2020-cloud-security-report.html

Gerelateerde berichten...

X