Zwemmen of verdrinken

Portret Marco Lesmeister, Country manager indirect sales HP Enterprise Group

De it-industrie belooft ieder jaar weer iets anders. Of beloven ze juist iedere keer hetzelfde, maar wordt het op een andere manier verwoord? Het antwoord is natuurlijk dat beide beweringen kloppen. Alleen verschilt het tempo waarmee de beloftes werkelijkheid worden nogal eens.

De beste manier om die constatering te staven is door terug te kijken in de tijd. Vijf jaar of tien jaar geleden was de it-wereld wezenlijk anders. Google is pas vijftien jaar geleden gestart als bedrijf en Facebook nog geen tien jaar geleden. Vandaag zijn het wereldmachten en domineren ze het ict-beeld voor de consument. Tegelijkertijd zien we andere wereldmachten niet meer op het toneel. Bedrijven als Digital, Banyan, Yahoo, 3Com. Ze bestaan niet meer, zijn gedecimeerd of overgenomen.

De it-ontwikkelingen blijven in grote golfbewegingen onophoudelijk doorgaan. Van mainframe naar mini naar client server en internet. De kleine golfjes bovenop de grote bewegingen maken dat er iedere keer nieuwe bedrijven, technologieën en trends ontstaan. The internet of things is een volgende golf, al maakt het gebruik van ontwikkelingen die al lang geleden zijn ingezet, zoals TCP/IP, het internet en draadloze communicatie. Alleen zit het nu op apparaten die we voorheen niet van een IP-adres zouden voorzien.

De kleine golfjes zorgen voor nieuwe technologieën die snel opkomen, maar die ook weer snel kunnen verdwijnen. Als je vooraan wilt lopen in de technologische ontwikkelingen kan je last krijgen van de wet van de remmende voorsprong. Ineens is het door jou geadopteerde product niet meer marktleidend of integreert het niet met de nieuwe markttrends. Deze constatering kan verlammend werken. Bedrijven durven niet mee te gaan in interessante nieuwe mogelijkheden, bang om straks te moeten ontdekken dat ze op de verkeerde golf zijn mee gesurft. Toch brengt elke kleine golf je als bedrijf verder en leert de geschiedenis ook dat bedrijven die niet innoveren, uiteindelijk niet overleven in de ICT. Als je ziet dat een andere golf opkomt, is het zaak om op tijd over te stappen.

In de ICT is inmiddels ook steeds meer mogelijk voor kleinere bedrijven. Nog niet zo lang geleden was vooruitstrevende ICT alleen voorbehouden aan de grote bedrijven met voldoende kapitaal om steeds weer te investeren in nieuwe technologie. Financiële beperkingen waren vaak reden voor bedrijven om niet snel mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen. Tegenwoordig is nagenoeg alles uit de cloud op flexibele manier af te nemen. Betalen voor capaciteit die afgenomen wordt, ICT uit de kraan (of uit de zee?).

Het advies aan middelgrote bedrijven: kijk steeds uit naar nieuwe golfjes en spring op tijd over. Investeer in onder andere cloud, mobility en in big data. Midden op zee op een golfbreker crashen zal niet gebeuren. De grote golven gaan ons nog veel verder brengen. De historie wijst uit dat bedrijven die niet meesurfen uiteindelijk ergens volledig uitgeput op de rotsen aanspoelen…

Marco Lesmeister is bij HP verantwoordelijk voor het Business partner ecosysteem

Gerelateerde berichten...