De gezondheidskluis

Portret Rube van Poelgeest, columnist bij ictmagazine.nl ransomware

Een paar weken geleden lanceerde Microsoft de Microsoft Band, een polsband die gekoppeld is aan Microsoft HealthVault. Het apparaat helpt u met het behalen van uw ‘wellness’ doelen door het bijhouden van uw hartslag, aantal stappen, verbrande calorieën en de kwaliteit van de slaap. Het geeft bovendien e-mail previews en agendawaarschuwingen op uw pols. Het biedt de softwaregigant een uitstekende gelegenheid om hun HealthVault te promoten. Het is niet meer alleen gekoppeld aan apps van Windows 8, maar werkt ook naadloos met Androïd en IOS. Wat dat betreft ook een doorbraak. Microsoft heeft een aantal apps bijgeleverd en laat de verdere ontwikkeling daarvan over aan de markt.

Onderdeel van het concept is Microsoft HealthVault Community Connect, gebaseerd op SharePoint en BizTalk, de SOA-architectuur van Microsoft, dat gekoppeld kan worden aan de gangbare ziekenhuissystemen zoals van ChipSoft, Epic en Cerner. Het heeft een portaalfunctie voor patiënten en het kan gekoppeld worden aan de gangbare apparatuur van patiënten zoals smartphones, tablets en smartwatches.

Microsoft HealthVault kan ook worden gebruikt voor Blue Button, een soort elektronisch persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) in de Verenigde Staten. Het zou zomaar kunnen dat de consument en potentiele patiënt deze HealthVault met polsband gaat omarmen. Wanneer we dan ook nog eens de verantwoordelijkheid voor het technisch en inhoudelijk beheer van dit PGD neerleggen bij de huisarts, en dan direct de huisartsensystemen ook netjes koppelen middels Microsoft HealthVault Community Connect, dan zijn we weer terug van weggeweest. Want in het papieren tijdperk was onze huisarts ook al verantwoordelijk voor het technisch en inhoudelijk beheer van ons dossier. Hiermee is het Landelijk Schakelpunt (LSP) dan volstrekt overbodig geworden en verandert er organisatorisch niets. Dat klinkt verdacht veel op dé kritieke voorwaarde voor het slagen van ict-projecten. Zeker bij de overheid.

Misschien vraagt u zich af wat er dan terechtkomt van al die Nederlandse initiatieven voor PGD’s. Zestien stuks zijn recent geïnventariseerd door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) in hun ‘Notitie Overzicht Nederlandse PGD-platforms’. Ook achttien buitenlandse PGD’s komen hierin voorbij, waaronder Microsoft HealthVault. Hierover wordt onder meer genoteerd: “Solide internationaal platform met veel mogelijkheden; geschikt voor de Nederlandse markt. Goede inrichting, met mogelijkheden voor wellness en social. In US gelinkt naar honderden eHealth-apps. Database als open ontwikkelplatform op basis van internationale standaarden.”

Wat willen we eigenlijk nog meer? Of gaan we toch maar weer voor een typisch Nederlandse oplossing…?

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...