Een ECD zonder handleiding, waarom is dat er eigenlijk niet?

ECD noodzakelijk kwaad?

Laatst bezocht ik een bijeenkomst van een ECD leverancier, die ging over het nut van kwaliteitsdashboards en de kwaliteits- en managementinformatie die ermee verkregen wordt. Goed initiatief, want als een ECD of EPD alleen maar gebruikt wordt om informatie in te voeren, is de lol er voor een professional gauw vanaf. Al snel ging de discussie  over het probleem dat begeleiders niet ICT-minded zijn, eigenlijk veel meer training moeten hebben om het systeem goed te gebruiken en dat zij ICT als noodzakelijk kwaad zien, dat hen afhoudt van hun dagelijkse werk. Daardoor zouden ze een kwaliteitsdashboard ook niet gaan gebruiken. Gezien de informatie output een gemiste kans. Dat moet toch anders kunnen?

 

Apple filosofie

In diezelfde week was er weer veel gratis Apple reclame: er werden nieuwe producten getoond en dat is tegenwoordig wereldnieuws. Zelfs klassieke kranten besteden er aandacht aan. Dat alles zo lezend, bedacht ik me: wát zou er gebeuren als Apple een ECD of EPD zou maken? Wat zou er ontstaan  als je de filosofie van Apple op een ECD los laat? Oftewel: een ECD waarin hardware en software naadloos aansluiten, puur op intuïtie kan worden gebruikt  en waarbij je eigenlijk niet wist dat je het product nodig had, maar nu je het hebt ineens niet meer zonder kunt omdat het zoveel mooie informatie geeft…

 

Gebruiksvriendelijke ECD

In onze eigen huizen vinden we het heel normaal dat je complexe apparatuur en software (bijvoorbeeld games of apps) gebruikt zonder ooit een handleiding te lezen. Je wordt in simpele stappen door installatie en gebruik geleid en voordat je het doorhebt bedien je een complex apparaat (smartphone, slimme thermosstaat, domotica) of programma (dropbox). Handleidingen worden niet eens meer bijgeleverd. Als dat thuis kan, dan moet het toch ook op je werk kunnen? Waarom kan een ECD niet zo gebruikersvriendelijk zijn dat een professional ermee kan werken zonder ooit een handleiding te gebruiken?

Alle voorbeelden hierboven zijn echt niet allemaal van Apple. Dus iedere fabrikant of softwareleverancier kan het, dus ook ECD of EPD leveranciers. Ik vind het wel een mooie uitdaging voor de volgende generatie ECD’s of EPD’s in de zorg. Je moet niet een oud systeem gebruiken om daar nieuw op te leren werken. Trouwens, misschien meteen maar versie 2.0 overslaan en naar 3.0 gaan: het ECD en EPD zijn niet alleen van de klant, maar ook bij de klant en de zorgverlener logt erop in, in plaats van andersom? Apple heeft de iPhone 9 tenslotte ook overgeslagen. Wie pakt de handschoen op?

 

Gerelateerde berichten...