IT-professionals trendsetters van het ‘open’ werken

Schaarste en afhankelijkheid maakt organisaties creatief. Zo ook in de wereld van IT. De laatste decennia hebben IT’ers de wereld structureel veranderd en gedigitaliseerd. Met succes. De groeiende vraag naar IT-professionals heeft ervoor gezorgd dat er een optimale en vernieuwende manier van werken is ontstaan. Deze ‘open’ manier van werken is niet alleen duurzamer voor werknemer en werkgever, maar zal ook binnen andere branches trendsettend zijn.

IT is tegenwoordig overal in verweven. Het wordt niet alleen steeds belangrijker in het leven van individuen, ook vormt IT tegenwoordig de strategische ruggengraat van bijna elk bedrijf. Een onmisbaar onderdeel bovendien, want zonder IT ligt er heel veel plat. De coronapandemie heeft die ontwikkeling versnelt en de afhankelijkheid van IT versterkt.

Kenmerkende onderdelen binnen de huidige technologie, zijn decentralisatie, individueel gecontroleerd eigenaarschap, een open manier van samenwerken, en het ontsluiten en aanbieden van kennis en data. Deze open kenmerken en structuren waarbij het individu centraal wordt gezet, zien we bij Experis terug in de manier waarop IT-professionals nu werken en de komende jaren nog meer zullen gaan werken.

Open mind

Zo wordt er van bedrijven een andere manier van denken gevraagd als het gaat om het trainen en ontwikkelen van IT-talent. Door de snelle ontwikkeling in de IT zijn trainingen, zowel van hard als soft skills, relevanter dan ooit en inmiddels een vanzelfsprekendheid. Werkgevers zullen de komende jaren open moeten staan om te sturen op de tevredenheid van de IT’er en daarna pas op de prestaties.

Open grenzen

Daarnaast komen grenzen open te liggen. Werken hoeft niet meer per se op kantoor, en ook landsgrenzen en taalbarrières spelen voor IT-professionals in principe geen grote rol. Als Nederlands bedrijf kun je dus talent uit het buitenland halen, maar andersom kan ook Nederlands talent in de toekomst nog aantrekkelijker worden voor buitenlandse bedrijven.

Open (carrière)pad

Het standaard carrièrepad loopt vaak nog omhoog, richting meer leidinggevende rollen, maar IT-professionals hebben andere behoeftes. Vaak willen zij liever specifieke vaardigheden uitbreiden en daar moet je als werkgever per individu op inspelen, met bijvoorbeeld bij- en herscholing. Hierdoor kan ook beter geanticipeerd worden op de ontwikkelingen en veranderlijke behoeften binnen de IT-wereld.

Open contracten

Daarnaast verandert de manier waarop werkgevers of opdrachtgevers met IT-professionals samenwerken: het standaard contract maakt alleen steeds vaker plaats voor een persoonlijke één-op-één-afstemming. Waar, hoe, wanneer en voor wie een IT’er werkt wordt meer open en samen bepaald.

Open voor iedereen

De wereld van IT-professionals wordt meer divers, in allerlei opzichten, en techtalent verwacht dit ook. Zo ontdekte McKinsey dat bedrijven die divers zijn qua gender of etniciteit respectievelijk 25 en 36 procent beter presteren. Ook zorgt de groei van no-code- en low-code-oplossingen ervoor dat een groot deel van het ontwikkelwerk in de toekomst gedaan kan worden door developers zonder jarenlange ervaring.

Deze vijf ontwikkelingen laten zien hoe de IT-professional trendsetter is van het ‘open’ werken. Van vandaag, maar ook van de toekomst. Bij Experis voorzien we dat een meer open manier van werken nodig is om de groeiende uitdagingen van werkgevers het hoofd te bieden. Een aanpak die we nu al binnen de IT zien, maar naar verwachting ook zal overwaaien naar andere sectoren waar het vinden en behouden van talent eveneens steeds moeilijker wordt.

Door Thijs Vermaat, Managing Director Experis Group

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X