Kansen nemen

“I canceled all of our hotel reservations the night before. Brother Orange said he had everything planned. I’m going into this completely blind.” Deze uitspraak is wel een ultiem voorbeeld van risico nemen. Hij is gedaan door een journalist, Matt.

Iedere doorgewinterde securityprofessional met vele risicoanalyses achter zijn of haar kiezen zal rillen bij een overgave als deze. Maar er zitten niet alleen risico’s aan verbonden. Door er volledig blind in te gaan, stelt Matt zich maximaal open voor de kansen die hierdoor ontstaan.

Binnen de bedrijfstuinen waar we werken richten we ons op risico’s en het voorkomen en dichttimmeren hiervan. Bestuurders hebben het over risicobereidheid. Het is allemaal gefocust op het negatieve, de slechte uitkomst bij een ongewenst scenario. Te weinig vragen we ons af wat de positieve uitkomst zou zijn bij een gewenst scenario, iets wat Matt wél doet.

Wat heeft hij gedaan? Het begon met een vreemd voorval. Hij kreeg foto’s van een ander binnen op zijn iOS photo stream. Er is duidelijk een Chinese connectie. Wat kan er gebeurd zijn? We denken in deze tijd al snel aan hackers, maar in dit geval was het eenvoudig: een eerder van Matt gestolen iPhone levert die foto’s af. Die telefoon heeft dus een nieuwe, Chinese eigenaar. Matt blokkeert hierop de iPhone in iCloud en schrijft er een verhaal over. Hij is journalist per slot van rekening.

Maar dan slaat het om en neemt hij risico’s, omdat hij kansen ziet. Hij komt erachter wie zijn telefoon heeft en waar hij woont. Hij maakt kennis met deze persoon via social media en bouwt een band op. Vervolgens slaat hij alle conventionele wijsheid van zich af en stort zich volop in de risico’s. Hij gaat naar China en laat zich helemaal verrassen. En die verrassing is groots. Zijn verhaal is te lezen in een BuzzFeed blog entry . Een flinke long read, maar zeker de moeite van het lezen waard.

Matt wist helemaal niet hoe groot de kansen waren, maar hij stond er maximaal voor open. Natuurlijk had hij wel wat risico’s ingedekt, zoals het reizen met een klein team inclusief tolk. Dit verhaal toont aan wat de plaats van risicomanagement hoort te zijn: het speelt een secundaire rol. Primair staat de wil tot uitgedaagd worden en activiteiten te ontplooien. Te vaak adviseren we als risicoanalisten om dit juist niet te doen.

Wat ik heb geleerd van dit verhaal? Dat ik in het vervolg eerst bedenk welke kansen er liggen die ik absoluut niet wil missen.

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X