Public cloud: geen Haarlemmer olie

Portret Marco Lesmeister, Country manager indirect sales HP Enterprise Group

Veelgehoorde uitspraak: de huidige cloud-trend, gecombineerd met de opkomst van ‘The Internet of Things’, is de meest spraakmakende shift in technologische ict-ontwikkeling sinds het ontstaan van de ict-markt. Hmm… ik wens dat toch een beetje te betwijfelen. Evenals de uitspraak dat straks alle ICT uit de cloud zal worden afgenomen. Laat staan uit de public cloud, of is het een public cloud. Want er zijn er nogal wat.

De afgelopen decennia hebben we flink wat van dit soort groots aangekondigde paradigmaverschuivingen meegemaakt: het mainframe zou verdwijnen met de opkomst van de mini-computers, die op hun beurt weer overbodig gemaakt zouden worden door de introductie van client-server. En nu is er dan dus het internet en de cloud. Een PC op elk bureau is in de westerse wereld wel bijna een feit te noemen, maar tegelijk zie je een beweging dat een PC eigenlijk alleen een internetbrowser hoeft te hebben, aangezien we toch alles uit de cloud gaan halen.

Laten we dit even nader bekijken: sinds de introductie in de jaren vijftig zijn de mainframes er nog steeds, mini’s vormen nog altijd de backbone van menig bedrijfskritische omgeving, client-server is een diepgewortelde architectuur, en tegenwoordig is alles wel zo’n beetje via het web te bereiken. Wat vervangt dan eigenlijk wat precies? De praktijk is dat er steeds meer bijkomt, maar erg weinig wordt vervangen door nieuwe technologie.

Het is duidelijk: public cloud-offerings zijn er om te blijven, maar ze gaan niet de ict-wereld op z’n kop zetten; het wordt een nieuwe golf aan mogelijkheden. Mobiel gebruik van internet en het internet of things gaan dit alleen maar versnellen. Er schuilt zelfs een gevaar in menig public cloud-offering. Een gesloten public cloud lijkt een paradox, maar met de public cloud-offerings die gedomineerd worden door slechts één leverancier, is dit een groot gevaar. Het internet zou open moeten zijn, gebruikmakend van open standaarden als OpenStack, niet een omgeving die door één leverancier wordt bepaald.

Het verleden heeft uitgewezen dat gebruikers hieraan tegenwicht gaan geven. Te veel dominantie is in geen enkele markt goed. Open standaarden zullen door de industrie worden geadopteerd. OpenStack zal voor cloud-diensten steeds meer bepalend worden en ervoor zorgen dat iedere cloud-offering voor iedereen beschikbaar is en eenvoudig uitwisselbaar voor een vergelijkbare public cloud-offering. OpenStack vormt daarmee een cloud over de vele verschillende al bestaande clouds en ontelbare die nog gaan ontstaan.

De mogelijkheden zijn al enorm, maar zijn binnenkort bijna niet meer te bevatten. Er zijn te veel keuzes, de variëteit is overweldigend. Arme consument! Weleens een kind van vier gezien die voor al die snoepbakken bij de Jamin staat te kijken wat hij nou moet kiezen? Voor ons it-ers voorlopig nog voldoende te doen dus.

Marco Lesmeister is Country manager indirect sales bij Hewlett Packard Enterprise 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...