Coronajaar stuwt digitale mediaconsumptie

Man met hoofd door beeldscherm digitale maatschappij

Het coronajaar 2020 stuwde de online mediaconsumptie onder Nederlanders. Met name het gebruik van videobellen, online winkelen, chatten/appen, bellen en volgen van nieuws op nieuwssites/nieuwsapps nam sinds de uitbraak van het coronavirus fors toe. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Trends in Digitale Media.

De groei van de online activiteiten zorgt voor een verschuiving in de mediaconsumptie binnen Nederland. Driekwart van de Nederlanders doet al aan videobellen. Vier op de tien Nederlanders is hier sinds de uitbraak van het coronavirus vaker gebruik van gaan maken.

Onder 18 tot 34-jarigen is zelfs meer dan de helft (53%) vaker gaan videobellen. Hoewel 65-plussers minder vaak dan andere leeftijdsgroepen meer te videobellen (23%), is het gebruik ook onder deze leeftijdsgroep erg hoog. Meer dan de helft van de ouderen maakt weleens gebruik van videobellen.

Chatten en appen

Bijna drie op de tien Nederlanders is meer gaan chatten/appen sinds de coronacrisis. Het gebruik van deze communicatievorm is met 96% onder internettende Nederlanders onverminderd hoog. Whatsapp is veruit het grootste platform in deze categorie, gevolgd door Facebook’s Messenger. Het gebruik van chatten/appen nam het meest toe onder 13 tot 17-jarigen (46%).

Naast videobellen en chatten/appen zijn veel Nederlanders meer ‘gewoon’ gaan bellen sinds afgelopen maart. Maar liefst een kwart van de Nederlanders geeft aan dit meer te zijn gaan doen.

In coronajaar 2020 volgden veel Nederlanders het nieuws op de voet. Bijna negen op de tien Nederlanders gebruikte hier weleens een nieuwssite en/of nieuwsapp voor. De meest gebruikte nieuwsapps en -websites zijn Nu.nl, NOS en AD. Bijna een kwart van de Nederlanders is het nieuws meer gaan volgen via apps en websites sinds de start van de coronacrisis.

Sart devices

In het jaar waarin Nederland nog meer dan anders was aangewezen op digitale apparaten nam het gebruik van smart devices toe. Ongetwijfeld beïnvloed door de diverse lockdowns, is er een forse groei te zien in het gebruik van de smartphone voor bellen, chatten, bankieren, nieuws lezen, online aankopen doen, video’s kijken, bestellen van eten en luisteren naar radio, muziek en podcasts.

Naast het intensievere gebruik van de smartphone is er een toename in het bezit van smart TV’s, smartwatches en smart speakers te zien. Met name op smartphones en smart speakers is het gebruik van virtuele assistenten zeer divers.

De meest gebruikte functionaliteiten op smart speakers zijn het luisteren naar de radio, streamen van muziek en het bedienen van andere apparaten in huis. Op smartphones worden virtuele assistenten het vaakst gebruikt voor bellen, het zoeken naar informatie en voor weer & verkeer.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X