Coronapandemie heeft impact op databescherming

Cyberveiligheid cyberweerbaarheid

Zo goed als alle middelgrote en grote bedrijven merken dat de coronapandemie impact heeft op de bescherming van data. Het massale thuiswerken door medewerkers betekent data op een andere manier worden verwerkt en opgeslagen dan voorheen. Ook blijkt dat ruim 90% van de ondernemingen de databescherming wil moderniseren. Het investeren in back-ups en disaster recovery heeft topprioriteit.

Dit blijkt uit onderzoek dat IDC uitvoerde in opdracht van Zerto. De resultaten van een uitgebreide enquete zijn te lezen in een whitepaper.

Investeringen

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat veel organisaties bezig zijn met het moderniseren van hun infrastructuur. 80% van al hun nieuwe applicaties zullen worden ingezet in de cloud of aan de netwerkrand (edge). Wat de cloud betreft gaat het meestal om SaaS-oplossingen of cloud-native gecontaineriseerde applicaties. Hierdoor kunnen echter gaten vallen in het databeheer. Deze applicaties verergeren het ontstaan van datasilo’s en vragen om afzonderlijke oplossingen voor databescherming en disaster recovery. Ze gaan bovendien gepaard met infrastructurele kosten en productiviteitsverlies.

Het rapport identificeert daarnaast de drie belangrijkste prioriteiten voor organisaties die hun back-ups en disaster recovery moderniseren. Dit zijn: cloud-first implementaties, IT-transformatie en het inzetten van cloudgebaseerde disaster recovery.

Noodzaak databescherming

Het onderzoek wijst erop dat wanneer organisaties hun IT-omgeving moderniseren en naar de cloud overstappen het aantal dreigingen waarmee data te maken kan krijgen in sneltreinvaart toeneemt. De ernst van deze dreigingen neemt eveneens toe. Maar liefst 95,1% van alle organisaties maakte de afgelopen 12 maanden een aanval met ransomware of andere malware mee. Ruim 80% van de respondenten meldde dat minimaal één aanval resulteerde in beschadiging van bedrijfsdata. 43% kreeg de afgelopen 12 maanden te maken met data die niet hersteld kon worden, en ruim een derde (36,6%) werd in deze periode door meer dan 25 cyberaanvallen getroffen. Het is duidelijk dat cyberdreigingen inmiddels zo veel voorkomen dat het niet de vraag is of organisaties er slachtoffer van worden, maar wanneer.

Investeren in de toekomst

Maar er valt ook goed nieuws te melden. Zo blijkt dat veel organisaties op het punt staan om in back-up- en disaster recovery-plannen te investeren. Ruim de helft (52,1%) van de respondenten is van plan hun back-up-processen te verbeteren. Net als hun disaster recovery-processen. Volgens het rapport is continuous data protection (CDP) een van de belangrijkste nieuwe technologieën die IT-organisaties kunnen helpen om de databescherming te verbeteren, de kans op gegevensverlies te verkleinen en data sneller te herstellen. CDP kan de RPO’s en RTO’s terugdringen van uren tot minuten of zelfs seconden. Voor veel organisaties groeit CDP zelfs uit tot een cruciaal middel om af te koersen op een RPO en RTO van bijna nul. CDP voorziet in uiterst gedetailleerd herstel. Organisaties kunnen daarmee hun gegevens herstellen naar een tijdstip direct voor een cyberaanval, zodat er zo min mogelijk data verloren gaat.

Over het onderzoek

Het onderzoek liep in het eerste kwartaal van 202. IDC ondervroeg 506 senior zakelijke en IT-besluitvormers. Ze werkten bij middelgrote tot grote organisaties. Het doel was om de veranderende eisen op het gebied van back-ups en disaster recovery in kaart te brengen. En meer te weten te komen over de manieren waarop organisaties omgaan met nieuwe uitdagingen op het gebied van databeheer. En gegevensherstel. De respondenten werken bij organisaties in Europa en Noord-Amerika die actief zijn in 18 sectoren.

Gerelateerde berichten...