Covid heeft een grillige impact op IT-bestedingen

Covid

Bijna een jaar geleden luidde onderzoeksbureau Gartner de noodklok. Covid zou voor een forse dip in de uitgaven in de IT-sector zorgen. Een afname van 8% lag in het verschiet en volledig herstel zou lang gaan duren. Deze week publiceerde Gartner de verwachting voor dit jaar: een groei van 8,4%. Dankzij Covid.

We weten het: wat met 50% daalt moet 100% stijgen om weer op het oude niveau te komen, dus het herstel van de uitgaven in de IT-sector is pas op de helft. Maar toch: er kan veel gebeuren in een jaar tijd.

Verwachting bijstellen

Na enige mindere jaren, gloorde er begin vorig jaar hoop. Gartner verwachtte aanvankelijk een kleine groei in de IT-bestedingen: van 3,8 biljoen dollar in 2019 naar 3,9 biljoen dollar in 2020. In mei moest dat cijfer, als gevolg van de pandemie worden bijgesteld naar een daling van circa 8%.

Bedrijven werden voor verschillende lockdowns gedwongen prioriteiten te verleggen en te zorgen dat de operatie door kon gaan. Ze spendeerden daarom minder aan technologieën die voor groei, transformatie of innovatie zorgen, was de verwachting van de marktonderzoeker.

Een lichtpuntje was een grotere vraag naar technologieën die het vergaderen op afstand makkelijk zouden maken en naar publieke clouddiensten. Die verwachting is niet alleen uitgekomen, maar stuwt ook de groei van de uitgaven dit jaar.

Geen reguliere werkplekken meer na Covid

In 2021 groeien de uitgaven aan eindgebruikersapparatuur met 14 procent in vergelijking met vorig jaar. Volgens Gartner zien organisaties een nieuwe vorm van werken ontstaan buiten de reguliere werkplekken op kantoor. De uitgaven aan software voor het (remote) samenwerken stijgen dit jaar naar verwachting (10,8%) net als de bestedingen aan datacenters (7,7%).

Een jaar geleden somberde Gartner nog dat het herstel van de IT-uitgaven lang zou gaan duren. “De hardst getroffen industrieën – zoals entertainment en luchtvervoer – hebben ruim drie jaar nodig om terug te komen naar het IT-uitgavenniveau van 2019”, aldus de onderzoeker. Helaas zijn dat inderdaad twee sectoren die nog steeds in zwaar weer zitten. Maar verder is het beeld een stuk positiever dan vorig jaar werd verwacht.

Groei zet door

Ook voor volgende jaar wordt groeit verwacht: we zullen wereldwijd 5,5% meer besteden aan IT. Het investeringsvolume komt dan uit op 4,3 biljoen dollar.

Gerelateerde berichten...

X