Cyberburgemeesters pleiten voor bewindspersoon digitale veiligheid

mail Cyberveilig Nederland online veiligheid safer Internet Day fundamenteel onderzoek cyberaanval

Veertien zogeheten cyberburgemeesters roepen in een pamflet aan de onderhandelaars van het regeerakkoord op om structureel werk te maken van digitale veiligheid. Met aanvallen in Lochem en Hof van Twente op het netvlies doen de initiatiefnemers een dringend beroep op de landelijke overheid om structurele aandacht en steun.

De ondertekenaars komen vooral van kleinere gemeenten zoals Uithoorn, Lochem, Heemstede en Middelburg. Zij stellen dat niet alleen de grote steden in de Citydeal Lokale Weerbaarheid Cybercrime steun moeten krijgen, maar alle gemeenten in ons land.

Bewindspersoon

“Tot op heden missen we vaart, en duurzame borging in overheidsbeleid, zo zeggen de samenstellers in het pamflet. “Daarom vragen we van u. een heldere en overzichtelijke governance met één bewindspersoon en één beleidsdepartement die landelijke regie voeren op de aanpak van digitale onveiligheid.”

Verder bepleiten de opstellers naast op orde brengen van eigen beleid en oplossen van digitale kwetsbaarheden, structurele aandacht en financiering. Die moet zorgen voor bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau. Vooral omdat de gevolgen van hackaanvallen steeds groter worden en ontwrichtend zijn.

De burgemeesters kennen hun plichten, maar stellen: “Landelijke support en regie is nodig om onze verantwoordelijkheden te kunnen invullen.” Volgens de burgemeesters ontbreekt vaak de zo nodige duurzame aanpak. Er is nog te vaak sprake van incidentele steun.

De veertien burgemeesters willen geen extra bevoegdheden. Wel zoeken ze steun om te zorgen voor preventie en plannen die klaar liggen voor als het mis gaat. Verder loopt de wetgeving tegen digitale ordeverstoringen achter. Daar moet zeker iets aan gebeuren.

Project X

In overheidsvakblad Binnenlands Bestuur verwijst burgemeester van Lochem, Sebastiaan van ’t Erve naar een grote cyberaanval op de gemeente van oktober 2019. Verder vertelt hij dat hij als wethouder in Amersfoort te maken had met een lokale ‘Project X’. Omdat ze de gegevens van de veroorzaker konden achterhalen konden ze deze opzoeken en de ouders confronteren. “Dat was uiterst effectief,” vertelt hij aan Binnenlands Bestuur. “Ik ben dat nooit vergeten. Het is niet ongrijpbaar.”

De burgemeester bepleit in dergelijke gevallen dan ook dat providers namen mogen doorgeven. Het moet dan wel gaan om serieuze dreiging van de verstoring van de openbare orde in een gemeente op basis van feiten. “We kunnen die persoon dan aanspreken. Je brengt het zo terug tot de basis, tot de mens. Het is dan minder interessant waar de server staat.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...