D66 eist opheldering over “cowboypraktijken” bij hack Gemalto

Vlaggen EU

“Cowboypraktijken.” Dat is het oordeel van Sophie in ’t Veld, delegatieleider van D66 in het Europese Parlement over de vorige week aan het licht gekomen hack van de in Nederland geregistreerde simkaartenproducent Gemalto. Ze schreef haar commentaar op haar site en eist opheldering van de Europese Commissie over de kwestie.

“We horen al jaren over praktijken van geheime diensten, maar tot nu toe doen regeringen weinig tot niets en zwijgen. Sterker: diezelfde regeringen willen nog meer toegang tot allerlei bestanden en gegevens, terwijl de effectiviteit ervan onduidelijk is. Hoe kan het bijvoorbeeld dat met al die capaciteit de opkomst van IS toch nog een verrassing was?”

In ’t Veld pleit voor maatregelen. Er moet een halt worden toegeroepen aan het gehack van andere landen in Europese staten en bedrijven en Europese staten die elkaar hacken.

 

Steun

In ’t Veld wordt gesteund door collega D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw. Hij vindt het onacceptabel dat bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren bij bondgenoten en eist morgen in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Het van oorsprong Franse, maar in Nederland gevestigde Gemalto produceert rond twee miljard simkaarten per jaar en is actief in 85 landen. Het beursgenoteerde concern opereert onder het motto “Security to be Free”. De chips van Gemalto worden gebruikt in mobiele telefoons, maar ook in bijvoorbeeld creditcards. Grote telecommunicatieconcerns en mobiele netwerkproviders zijn Gemaltoklant.

De inbraak vond plaats voor 2010 en staat beschreven in een geheim document van de Britse inlichtingendienst GCHQ uit dat jaar. De hack stelde de inlichtingendiensten in staat mee te luisteren met een groot deel van gesproken en geschreven mobiele communicatie in de wereld.

De Gemaltozaak kwam vorige week aan het licht  via de Amerikaanse website The Intercept  Ze kwamen tot de conclusie op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Het aandeel Gemalto heeft op de beurs inmiddels een gevoelige klap gehad.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...