Datacenter AMS-IX breekt door grens 7 Tbit/s

datecenter restwarmte ams-ix

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, heeft een nieuw record gevestigd. Vorige week woensdag rond de klok van negen verwerkte het knooppunt meer dan 7 Terabit per seconde aan internetverkeer.

De nieuwe piek in het internetverkeer onderstreept het belang van de Amsterdam regio als belangrijke doorvoerhaven van dataverkeer in Europa.

AMS-IX CEO Peter van Burgel zegt: “Het gebruik van digitale diensten en apparaten blijft toenemen en dit heeft een groot effect op de groei van het internetverkeer. Deze piek in het internetverkeer bevestigt de rol van AMS-IX als essentieel onderdeel van de digitale infrastructuur van Europa. Geweldig om zo het jaar waarin we ons 25-jarig vieren te beëindigen.”

De nieuwe piek is een gevolg van de groei van AMS-IX. Het aantal nieuwe aangesloten netwerkpartijen is in 2019 gestegen naar 875 en veel leden hebben de poortcapaciteit opgewaardeerd. Het piekverkeer is hierdoor in 2019 met 20% gegroeid, van 5.86 Tbit/s naar 7.025 Tbit/s. Naast die groei zijn ook het seizoen en het tijdstip belangrijke oorzaken voor de piek in het internetverkeer. In de winter wordt er meer internetverkeer geconsumeerd dan in de zomer. De grootste verkeersvolumes worden gemeten in de avonduren.

7 Terabits per seconde is een astronomische hoeveelheid dataverkeer. Het volume komt overeen met de transmissie van 280.000 4k HD-kwaliteit video’s of 175 miljoen A4’tjes met platte tekst.

 

Datacenterhub

Deze zomer bleek dat Nederland met Amsterdam de grootste datacenterhub in Europa heeft. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met maar liefst 20% in aantal MegaWatt. Daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij.

Dat blijkt uit het rapport ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA)

Gerelateerde berichten...

X