DDoS-aanval legde corona app plat

app

De app CoronaCheck, die Nederlanders sinds het weekend moeten gebruiken om bij onder meer horeca en evenementen naar binnen te mogen, kampte zaterdagavond met forse storingen. Oorzaak waren niet alleen de grote drukte in de app, maar ook DDoS-aanvallen op de servers waar de app draait, liet een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Achter de schermen werd “hard gewerkt” om de DDoS-aanvallen af te slaan, meldde het ministerie zaterdagavond.

Lange rijen

Wanneer mensen de QR-code die als bewijs dient voor inenting of een negatieve test wilden downloaden, vertoonde de app soms kuren. Op sociale media staan verhalen van mensen die door de haperende app een bioscoopbezoek zijn misgelopen, of die niet naar binnen konden in een horecazaak. Op sommige plekken vormden zich lange rijen. Zaterdagavond liet het ministerie van

Toch problemen

Hoewel er volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rekening was gehouden met de ddos-aanvallen en de servers waren opgeschaald, lukte het niet ze allemaal af te slaan. Dit, doordat de aanvallen samenvielen met het moment waarop veel mensen een beroep doen op de server voor hun QR-code.

Piek rond acht uur

Op de website allestoringen.nl is rond acht uur ‘s avonds een grote piek in het aantal meldingen over CoronaCheck te zien. Daarna kreeg de site weer minder klachten binnen. Zondag waren de problemen met de CoronaCheck-app voorbij. De servers van de CoronaCheck-app werden toen niet meer aangevallen, liet het ministerie weten. Het was volgens de woordvoerder niet duidelijk wie achter de aanval zat.

Klachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageerde teleurgesteld op de problemen met de app. “In de zomer ging het ook al mis met apps die niet goed werken”, verzuchtte voorzitter Robèr Willemsen. “Nu staan wéér overal lange rijen met ontevreden mensen. Op deze manier maakt de overheid het onze branche wel heel moeilijk.” Ook op sociale media regende het klachten. Ook werd de spot gedreven met de overheidsapp.

Gerelateerde berichten...

X