Deal TikTok en Oracle in ijskast om Biden

tiktok logo schending kinderrechten

De op handen zijnde deal van videoplatform TikTok en Oracle staat in de ijskast. Dat komt door het aantreden van de nieuwe president van de VS, Joe Biden. Dat zegt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De oorspronkelijke deal tussen de twee bedrijven ontstond onder regie van de voormaige president Trump die het Chinese TikTok bestempelde als veiligheidsrisico voor de VS. Alleen als Oracle het in Amerika gevestigde deel van het bedrijf zou overnemen zou er geen blokkade komen. De app van TikTok, dochter van ByteDance, zou een ban uit de appstores riskeren als er geen deal zou komen.

Die ban werd in eerste instantie door de rechter geblokkeerd maar de gesprekken over samenwerking met een Amerikaans bedrijf gingen wel van start. Trump wilde eigenlijk een volledige overname van TikTok door Oracle, althans, in de VS.

De hele kwestie is een gevolg van het Trump-beleid tegen Chinese bedrijven die in de VS opereren. Tiktok zou een veiligheidrisico voor het land zijn. Het bedrijf zou gegevens van Amerikaans gebruikers delen met de communistische partij van China. Daarom vaardige Trump nog twee weken voor zijn aftreden een decreet uit

Wat er nu wel gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Volgens the Wall Street Journal meldde een woordvoerder van het Witte Huis dat er eerst een nieuwe beoordeling komt van de hele kwestie. Verder is nog onzeker of de rechtszaak van TikTok, die het decreet van Trump aanvecht, nog wel doorgaat.

Microsoft en Ierland

Naast Oracle was eerst ook Microsoft in de race voor overname. Dit bedrijf zou de gebruikersdata van ByteDance overnemen zodat het risico dat gegevens van Amerikaanse gebruikers van TikTok eigendom van China zouden worden zou wegvallen. Maar de oud-president was tegen de verkoop aan Microsoft. Dit resulteerde zelfs in een tijdelijke staking van de gesprekken. De deal met Oracle zou uitkomst bieden.

Europa heeft het probleem intussen als sinds afgelopen zomer omzeild. TikTok investeerde 420 miljoen euro voor het eerste Europese datacenter van het bedrijf in Ierland. Daar komen de gegevens terecht van Europese gebruikers. Dit zijn vooral video’s en berichten, maar ook persoonsgegevens. Voor de Europese gebruikers betekent dit snellere laadtijden van de app en een veilige opslag van Europese gebruikersgegevens.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...