DeepMind wordt schaakgrootmeester

schaakstukken op bord

DeepMind, een dochter van Alphabet, die ook Google in haar gelederen heeft, kan zichzelf spelregels aanleren. Zo kan het AI-programma zichzelf opleiden tot schaakgrootmeester. DeepMind meldt dit op de eigen website.

Het nieuwe programma heeft de naam MuZero. Dit is de opvolger van AlphaGo en AlphaZero dat ook al diverse successen haalde. Zo weld AlphaGo beroemd omdat het AI-programma in staat was om de beste Go-spelers ter wereld meerdere keren te verslaan. Opvolger AlphaZero troefde AlphaGo al af in zowel Go, Shogi maar ook schaak. Deze programma’s kregen eerst nog een training in de spelregels.

PacMan

Dat is dus anders bij MuZero, die zichzelf deze regels moet leren. Intussen speelt het AI-programma de bordspellen Go, Shogi en schaak, maar intussen ook het klassieke Atari-spel Ms Pac-Man.

Volgens DeepMind kan dat doordat MuZero ongeveer op de zelfde manier denkt als mensen, Voordat het programma een zet doet denkt het bijvoorbeeld eerst na over mogelijke uitkomsten. De programmeurs van DeepMind vinden dat MuZero vergelijkbaar goed is in Go, schaken en Shogi als de voorganger AlphaZero, ondanks dat het programma zichzelf de regels moet aanleren. De makers stellen dat het AI-programma beter zou zijn in de Atari-games. Stukken beter dan andere algoritmes.

MuZero biedt overigens ook voordelen voor YouTube, ook een dochter van moederbedrijf Alphabet. Volgens de BBC vinden er momenteel tests plaats om MuZero videocompressies efficiënter te maken. Dat stelt althans de Britse omroep BBC. Dit kan zorgen dat het bedrijf minder data hoeft te verbruiken en tegelijk de videokwaliteit kan handhaven.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X