Desinformatie rond Duitse bondsverkiezingen zou van Rusland komen

nepnieuws en desinformatie misinformatie

Volgens Duitsland heeft Rusland de hand in een grote campagne met desinformatie rond de Duitse Bondsdagverkiezingen van 26 september. Dat schrijft persbureau AP deze maandag.

Een hackersgroep met de naam Ghostwriter zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken met steun van de Russische overheid campagnes voeren met cyberaanvallen en desinformatie.

De ministeriële woordvoerder Andrea Sasse stelt dat de laatste de maanden meerdere pogingen waren om de inloggegevens te pakken te krijgen van zowel deelstaat- en landelijke politici. Dat ging vooral via phishingmails. Sasse stelt dat het dan ook ging om pogingen tot identiteitsdiefstal.

Nepnieuwscampagnes

Een andere woordvoerder stelt tegen AP dat de pogingen wijzen op het willen opzetten van nepnieuwscampagnes rond de Duitse verkiezingen. Daarbij zou de Duitse regering betrouwbare informatie hebben die erop wijst dat de Russische staat de hackersgroep bestuurt. Zelfs de  Russische militaire inlichtingendienst GRU zou erbij betrokken zijn.

Intussen eist het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken van het Kremlin dat ze onmiddellijk stoppen met de aanvallen. Sasse gaat intussen niet in op de grootte van phishingaanvallen en hoeveel schade er al is aangericht. Wel stelt ze dat ze de aanvallen onaanvaardbaar vindt en dat de regering zeker maatregelen zal nemen. De Russische overheid heeft tot nu toe niets gezegd.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...