CSR: Digitale toekomst van Nederland in het geding

DTC

Het is van groot belang dat Nederland in onderwijs en bedrijfsleven meer aandacht geeft aan cybersecurity. De digitale toekomst van Nederland is in het geding en dat kan gevolgen hebben voor onze positie als een van de meest concurrerende economieën in de wereld. Dat stelt de Cyber Security Raad in zijn ‘advies over cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven’. Co-voorzitter Eelco Blok overhandigde het stuk aan Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Schoof nam het namens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, in ontvangst. Het advies is ook gericht aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sander Dekker.

Dat de digitale toekomst van Nederland in het geding is, heeft onder andere te maken met een tekort aan cybersecurity-professionals. In het onderwijs is bovendien een gebrek aan aandacht voor cybersecurity. De Raad noemt zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Er is nu al kwalitatief tekort aan goede cybersecurity-professionals en daar komt straks een kwantitatief tekort bij. De arbeidsmarkt en de opleidingswereld sluiten niet goed op elkaar aan en daarom blijft de kwaliteit van cybersecurity-professionals dus onder druk staan.

Bedrijven moeten hand in eigen boezem steken. “Het Nederlandse bedrijfsleven moet zich beter bekwamen in stellen van de juiste eisen, het ontwikkelen van cybersecurity-competenties, formuleren van heldere functieomschrijvingen en creëren van loopbaanmogelijkheden”, stelt de Raad in het rapport. De Raad roept beide bewindslieden op maatregelen te nemen om de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving tegen cyberdreigingen te vergroten.

In het onderwijs is onvoldoende aandacht voor algemene cybersecurity-kennis en -kunde. Jongeren zijn dus niet goed in staat veilig deel te nemen aan de digitale samenleving. Volgens de Raad kan Nederland zich deze nalatigheid niet veroorloven en moeten jongeren een digitaal vaardigheidsbewijs halen. Leraren worden daarvoor bijgeschoold en gecoacht door experts uit het bedrijfsleven. Onderwijs en bedrijfsleven moeten dus veel meer dan nu samenwerken.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...