DJI controleert te weinig op berichtendienst eMates voor gedetineerden

gevangenismuur eMates

eMates, de berichtendienst voor gedetineerden, is voorlopig uit de lucht. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te weinig controleert in het systeem. Dat zegt minister Franc Weerwind voor rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Wanneer het systeem weer operationeel is, is nog niet duidelijk. Gedetineerden kunnen daardoor voorlopig geen mails meer sturen naar mensen buiten de inrichting. Voorlopig kunnen ze alleen bellen en fysieke brieven schrijven. Intussen heeft het bedrijf eMates al wel een kort geding aangespannen.

Volgens het OM heeft de DJI geen goede afspraken over het gebruik van eMates. Of de app voldoet aan de wettelijk eisen van de AVG is bijvoorbeeld niet duidelijk genoeg. Dat betekent dat er niet genoeg zicht is op de manier van verwerken van persoonsgegevens.

Verder vindt het OM dat gedetineerden veel teveel berichten per dag mogen versturen. Jaarlijks versturen gevangenen rond de 200.000 berichten, en per persoon niet zelden dagelijks tientallen berichten. En dat zijn er teveel voor de mate van controle die er momenteel plaatvindt. En dus kan het goed dat een gedetineerde binnen de muren kan doorgaan met criminele activiteiten zonder gezien te worden.

Printen

Normaal gesproken werkt het eMates-systeem zo dat gedetineerden via eMates mails zowel moeten versturen als ontvangen. De binnenkomende mail gaat voor ontvangst dan eerst langs een DJI-medewerker. Die controleert de mail en print deze vervolgens. Daarna gaat de print naar de gevangene. Antwoorden kan via een handgeschreven brief die het DJI dan weer controleert en daarna scant en mailt.

Dat systeem is erg arbeidsintensief, maar volgens de minister moet ondanks alles het systeem goed kloppen. Inmiddels loopt er een onderzoek voor een onafhankelijke partij. Die gaat kijken naar de mate van beveiliging nu en hoe het beter kan. Wanneer dat onderzoek klaar is, is nog niet duidelijk. Het kan dus zijn dat het systeem langer uit de lucht is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...