DPC start onderzoek naar datalek Facebook

Vlag Ierland

De Ierse privacy-autoriteit DPC gaat het grote Facebook-datalek van twee jaar geleden onderzoeken. Daarbij kwamen de gegevens van rond de 533 miljoen Facebookgebruikers op straat terecht. Volgens de Data Protection Commission zijn er zeer waarschijnlijk bepalingen van de AVG geschonden.

Het gaat bijvoorbeeld om telefoonnummers, voor- en achternamen, locatiegegevens, e-mailadressen en geboortedata van gebruikers over de hele wereld. Daaronder zijn ruim vijf miljoen afkomstig van Nederlanders.

De Data Protection Commission (DPC) bekijkt vooral de zoekfunctie en het systeem waarmee je contactgegevens in Facebook, Messenger en Instagram kunt importeren. Ze kijken daarbij vooral of het bedrijf een of meer bepalingen van de AVG heeft geschonden.

Verholpen

Volgens Facebook zelf hebben ze het probleem intussen verholpen. Het zou gaan om data die in 2019 waren gestolen. In augustus van het zelfde jaar waren de problemen volgens Facebook zelf al opgelost.

De Ierse privacywaakhond DPC is bij de zaak betrokken omdat het hoofdkantoor van Facebook, net al een aantal andere techbedrijven, in Ierland staat.

Stemmen

Vorig jaar kondigde de Ierse datatoezichthouder ook al aan onderzoek te doen naar de Facebook-herinneringsfunctie om te gaan stemmen. Gebruikers kunnen de functie tijdens verkiezingstijd aanzetten.

De functie was daardoor een tijd niet beschikbaar in de EU, maar functioneert intussen wel weer. Daarbij is niet helemaal duidelijk of het de techreus nu minder data verzamelt met de stemfunctie.

Lees ook:
  • FTC: knip Instagram en WhatsApp af van Facebook
  • IAM is actueler dan ooit

 

Gerelateerde berichten...

X