EC onderzoekt meer geheime deals met Belastingdienst

Vlaggen EU

De Europese Commissie onderzoekt tientallen geheime deals  tussen de Nederlandse Belastingdienst en grote multinationals. Dat meldt Trouw. Volgens de krant kijkt de Commissie naar vermeende afspraken met Microsoft, Pfizer, GlaxoSmithKline en Kraft Foods. De Commissie zou in heel de EU inmiddels 300 belastingafspraken uit 23 landen onder de loep leggen.

Naar aanleiding van de eerder aan het licht gekomen afspraken met koffieketen Starbucks riep een deel van de Tweede Kamer het Kabinet al op om kritisch te kijken naar de deal met Google. Mocht de Commissie ook bij de overige bedrijven concluderen dat het geheime deals en illegale staatssteun betreft, moet Nederland al het geld terugvorderen. Bij Starbucks alleen gaat het om 20 tot 30 miljoen euro.

Brussel is fel op de geheime deals omdat het wil dat bedrijven in het hoofdland van vestiging een gelijke belasting betalen. Daarom moeten alle landen van de EU op dezelfde manier belasting berekenen. De verschillen die nu bestaan zorgen ervoor dat bedrijven de kans krijgen hun geldstromen zo in te richten dat de belastingdruk laag blijft. Zulke deals zijn niet verboden maar wel  omstreden.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X