Een cybersecurity-team dat maar vier dagen werkt, kan dat?

team

Werknemers vinden flexibiliteit in hun werk steeds belangrijker. Niet gek dus dat de vierdaagse werkweek aan populariteit wint. Zeven op de tien mensen zouden graag een extra dagje vrij hebben. Maar wat doe je als je een functie hebt die 24 uur per dag, zeven dag per week, aandacht eist en waar de personeelstekorten in Nederland nu al voor krapte zorgen?

Neem bijvoorbeeld het cyberbeveiligings-team. IT’ers kunnen het zich niet veroorloven om drie dagen lang hun klanten onbeschermd achter te laten. En de bedrijven die zij beschermen willen dat uiteraard ook niet. Geen enkele organisatie is immuun voor cybercriminaliteit. Zelfs grote supermarktketens zoals Coop of tandartsbedrijven als Colloseum Dental zijn niet veilig. Een Cyberbeveiligings-team beschermen IT-infrastructuur, randapparatuur, netwerken en gegevens. Netwerkverkeer wordt dagelijks gecontroleerd op bugs of kwetsbaarheden, er wordt gereageerd op real-time gebeurtenissen en nog veel meer.

Elk gebrek aan waakzaamheid of onoplettendheid kan tegenwoordig leiden tot een cyberchaos. In 2021 maakte REvil gebruik van kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem VSA van softwarebedrijf Kaseya. De Kaseya-aanval, erkend als een van de grootste cyberaanvallen van het jaar, trof wereldwijd tussen de 800 en 1.500 bedrijven. Hackers eisten 70 miljoen dollar voor een universele decryptiesleutel voor alle getroffen organisaties. De financiële gevolgen van een inbreuk kunnen dus zeer schadelijk zijn voor een bedrijf. Preventie is uiteraard de beste manier om dit te voorkomen. Hyperwaakzaamheid is één van de manieren waarop cyberteams hieraan kunnen voldoen.

Extra uitdagingen door COVID-19

Tijdens de COVID-19-crisis zijn het cyberbeveiligings-team nog belangrijker geworden. Veel mensen zijn immers meer digitaal gaan werken. Organisaties hebben hun diensten en nieuwe technologie uitgebreid, om te voldoen aan de uitdagingen van COVID. Als gevolg waren ze echter wel kwetsbaarder. Het zijn deze kwetsbaarheden die aanvallers gebruiken als houvast om bedrijven uit te buiten en lam te leggen.

Het cybersecurity-team is er deels in geslaagd om de dubbele taak op zich te nemen om de bedrijfscontinuïteit te ondersteunen en haar klanten te beschermen terwijl er een digitale vaardigheidskloof ontstaat. Dus hoe kan een IT-team, met de extra druk van nieuwe technologieën en beperkte werknemers, in een verkorte week voldoen aan de cyberbehoeften van organisaties? Ja. Maar dit vereist de integratie van nieuwe, geautomatiseerde technologie. John Schaap Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry beschrijft hoe.

Snel schadelijke activiteiten vinden

Op het gebied van cyberbeveiliging is een overwerkt of onderbezet IT-team erg gevaarlijk. Het kan bedrijven namelijk blootstellen aan meer en grotere bedreigingen dan nodig is. Maar door kunstmatige intelligentie (AI) toe te passen kunnen incidenten nog veel sneller gedetecteerd en opgelost worden. Met een geavanceerd algoritme kan AI binnen een fractie van een seconde schadelijke activiteiten stoppen. Dit verkort de opsporingstijd en pakt zelfs de kleinste problemen aan.

Met behulp van geautomatiseerde diensten kunnen security teams ook steeds meer onderdelen continue bewaken. Dit helpt met het voorkomen van kwaadaardige malware en phishing-pogingen. Dit soort diensten kunnen cyberteams rust en vertrouwen geven. Het is namelijk niet de bedoeling dat zij onverwacht in moeten springen op vrije dagen vanwege beveiligingswaarschuwingen en inbreuken. Onder het genot van een vierdaagse werkweek vallen namelijk ook zorgeloze vrije dagen.

Het is niet eenvoudig om altijd ‘aan’ te staan en tegelijkertijd mee te gaan in deze nieuwe manier van werken, maar verminderde bewaking geeft aanvallers alle ruimte. Cyberbeveiliging is dus cruciaal. Door diensten en nieuwe technologie van cyberbeveiligingsbedrijven te gebruiken, krijgen cyberteams constante hulp. Deze technologie kan namelijk detecteren, reageren en onafgebroken doorwerken. Met de steun van deze nieuwe ontwikkelingen is er dus hoop dat het onmisbare cyberteam van de voortdurende druk kan worden bevrijd.

Gerelateerde berichten...

X