Eigen dark fiber versus provider

Nu steeds meer organisaties ervoor kiezen hun datacenter te outsourcen, is het belang van een breedbandverbinding nog groter geworden. Niet alleen tussen de organisatie en het primaire datacenter, maar ook tussen het primaire en het backup datacenter. Telecomoperators staan te trappelen om glasvezelverbindingen te verkopen, maar leest u eerst even dit artikel. Het kan namelijk op lange termijn voordeliger zijn om te investeren in een eigen dedicated dark fiber verbinding.

Dark fiber, ofwel onbelichte glasvezel, is er in twee varianten: multi mode wordt binnen datacenters gebruikt en is met name geschikt voor korte afstanden, single mode is het type verbinding dat tussen datacenters ligt en is geschikt voor het overbruggen van lange afstanden. Single mode dark fiber verbindingen kunnen worden belicht met course wave division multiplexing-apparatuur (CWDM) of met dense wave division multiplexing-apparatuur (DWDM). Met DWDM kunnen afstanden tot 200 kilometer worden overbrugd zonder versterkerlocaties en nog langer met tussenliggende versterkerlocaties. Deze technologie leent zich derhalve uitstekend om in te zetten voor datacenter interconnectie, bijvoorbeeld tussen twee datacenters en/of de eigen locatie.

Wat kunt u het beste doen: dark fiber of provider? Waarom? Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Magazine van juni/juli.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...