Enigma-codeermachine nazi’s ontdekt in Oostzee

Enigma-codeermachine uit het Imerial War Museum

Een Enigma-codeermachine van de Nazi’s is bij toeval ontdekt door Duitse duikers die aan het werk waren voor het Wereldnatuurfonds. Dat maakte persbureau Reuters bekend. Ze waren tegen de Deense grens bezig met boven water halen van gedumpte visnetten.

Het was dus geen typemachine zoals de duikers eerst dachten. Een onderwaterarcheoloog die deel uitmaakte van het team zag al snel dat het om ging om een codeermachine uit Nazi-duitsland.

Hoewel er destijds duizenden in gebruik waren, waren ze topgeheim. Rond het eind van de oorlog waren de meeste van deze apparaten vernietigd. Ze zijn inmiddels zo zeldzaam dat verzamelaars er niet zelden tienduizenden euro’s per stuk voor neerleggen.

Overboord

De duikers vermoeden dat deze Enigma in 1945 aan boord was van een van de vele Duitse onderzeeboten die in die tijd in de Geltingbaai zonk. Dat gebeurde opzettelijk om te zorgen dat de geallieerden geen materiaal en gegevens zouden buitmaken.

De Enigma is een van de eerste elektromechanische codeermachines. In het Duits heette het de Schlüsselmaschine E of de Cypher Machine E. Met deze rotormachine kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel. Ze kunnen alleen met een zelfde soort machine weer ontcijferd worden. Het Enigma-toestel kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw op de markt.

Onveilige procedures

De code van de Enigma-machine leek onbreekbaar, maar door slordigheden van medewerkers kwamen Poolse en Britse inlichtingendiensten uiteindelijk zover dat ze de code konden breken. Dat gebeurde met buitgemaakte codeboeken en fouten van operators van de machines. Verder hanteerden operators en diensten regelmatig onveilige procedures bij de versleuteling van berichten.

De ontdekking werd stilgehouden waardoor de Britse inlichtingendienst in staat was geheime berichten van de Nazi’s te ontcijferen. Er werd een grote geheime operatie opgezet met de naam Ultra. Dit speelde een cruciale rol in de uiteindelijke winst van de geallieerden en het einde van de oorlog.

De Enigma uit de Geltingbaai gaat naar een lokaal archeologiemuseum. Door het lange verblijf op de zeebodem is het toestel waarschijnlijk niet meer te repareren.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...