ESI ThoughtLab: Kosten cybercrime in 2021 gelijk aan BNP Frankrijk en Verenigd Koninkrijk

Cybercriminaliteit dreigt de wereldmarkt in 2021 jaarlijks 6 biljoen dollar te kosten. Dat is gelijk aan het bruto nationaal product van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bij elkaar. Door de snelle digitalisering nemen de cybersecurityrisico’s snel toe. Bedrijven kunnen maar moeilijk bijblijven.

Dat blijkt uit onderzoek van ESI ThoughtLab, een economische denktank uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse denktank deed onderzoek onder 1.300 grote organisaties. Daarnaast hielden ze benchmarkonderzoek en diepte-interviews met diverse experts. Voor het onderzoek werkten ze samen met een groot aantal organisaties.

 

Risico’s

Het onderzoek laat zien dat de risico’s snel toenemen naarmate organisaties meer investeren in digitalisering. 57 procent van de respondenten ziet delen van data met partners en leveranciers als snelst groeiende risico. De introductie van nieuwe technologie en apparatuur is met 48% het tweede snelst groeiende risico.

Executives verwachten bovendien dat het aantal aanvallen via een leverancier alarmerend snel gaat toenemen. Het aantal aanvallen via een derde partij stijgt naar verwachting met 247%. En andersom verwacht men dat het aantal aanvallen via de eigen netwerken op anderen gaat stijgen met 284%.

 

Eigen personeel

Het gevaar van hacken komt vooral van slecht geïnformeerd en opgeleid personeel. Maar liefst 87 procent van alle respondenten zien ongetraind personeel als het grootste cybersecurity risico. De meeste aanvallen op bedrijven komen van malware en spyware (81 procent), phishing (64 procent) en ransomware (63%).

ESI Thoughtlab ontwikkelde een eigen cybersecurity maturity schaal. Een opmerkelijke uitkomst daarvan is dat de Verenigde Staten (107,2) voorop loopt op Europese landen (Frankrijk 101,9, Spanje 101,1, Verenigd Koninkrijk 100.0 en Duitsland 97.3).

Dit lijkt met name te komen doordat de Amerikanen meer IT-personeel met cybersecurity bezig laten zijn. 1 op de 29 medewerkers heeft in de VS een directe rol in cybersecurity. In Europa is die verhouding 1 op 48.

Gerelateerde berichten...

X