EU: Nederland nu derde in top krachtigste digitale economieën

breedbandkastje

Nederland staat dit jaar voor het eerst op de derde plaats in de top drie van krachtigste digitale economieën in Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse  Digital Economy and Society Index (DESI) van de Europese Unie. Vorig jaar stond Nederland nog op de vierde plaats.

Finland staat dit jaar op de eerste en Zweden op de tweede plaats. Denemarken, dat de afgelopen twee jaar op de derde plek stond, is dit jaar gezakt naar de vierde plaats.

 

Digitale vaardigheden

Een goede digitale infrastructuur is een van de belangrijkste criteria voor de ranglijst. Verder zijn digitale vaardigheden van de inwoners van dat land meegewogen. Daarbij kijkt men naar hoe en hoe vaak inwoners digitale toepassingen gebruiken.

Ook het de rol van het bedrijfsleven wordt in de normering meegenomen. Het gaat dan vooral over de digitale activiteit van het bedrijfsleven. In de criteria van het rapport telt ook online dienstverlening van de overheid mee.

Uit het rapport blijkt dat Nederland uitblinkt in de  beschikbaarheid van zowel vaste breedbandnetten als mobiele netwerken. Wat dat betreft staat Nederland zelfs op de eerste plaats. In ons land zou 97 procent van de huishoudens toegang hebben tot vast internet. Verder is haast overal buitenshuis 4G beschikbaar.

 

Bedrijfsleven niet

Het Nederlandse bedrijfsleven behoort met online diensten en producten nog niet tot de top. Vooral het MKB lag vorig jaar met zowel online verkoop als omzet nog onder het EU-gemiddelde.

Staatssecretaris Mona Keijzer, Economische Zaken en Klimaat: “Deze hoge positie is geen vaststaand gegeven. De snelle mondiale digitalisering vraagt nu om actie om te zorgen dat ons bedrijfsleven banen en inkomsten kan vasthouden en consumenten digitaal vaardig blijven. Zoals de deze week gepresenteerde nota mobiele communicatie, waarin ik namens het kabinet de strategie heb uiteengezet voor de komst van snelle mobiele communicatie zoals 5G.”

 

Bijna 100%

Bijna 100% van de huishoudens heeft volgens het onderzoek toegang tot vast internet. Ook qua mobiel internet is Nederland koploper. Zo zorgen volgens de DESI de vier beschikbare netwerken bij elkaar dat in bewoond gebied 4G overal buitenshuis beschikbaar is. De DESI onderzocht niet de 4G-snelheid, maar uit meerdere mondiale analyses onder consumenten blijkt dat deze gemiddeld boven de 40 Mbps ligt. Nederland heeft daarmee ook het snelste mobiele internet in Europa.

Internetbankieren

94% van de Nederlanders die internet gebruikt doet aan internetbankieren. Meer dan 84% van de Nederlandse internetgebruikers heeft in 2018 online gewinkeld. Dit is een van de hoogste percentages in de EU. Ook verkoopt 37% wel eens iets via online via een marktplaats, de nummer één in de EU.

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische tags voor onder andere voorraadbeheer, toegang en mobiel betalen. Binnen het MKB liggen zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet juist onder het EU-gemiddelde. 17% van de meer dan één miljoen MKB-ondernemingen biedt via het internet producten en diensten aan (tegen 15% in 2018), goed voor 10% van de omzet. Daarmee staat Nederland op de vijftiende plaats in de EU.

Gerelateerde berichten...