Eugene Kaspersky blijft neutraal in Oekraïne-oorlog

hacktalent

Eugene Kaspersky, de CEO en oprichter van security-specialist Kaspersy, kiest nog steeds geen partij in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Daarmee wekt hij bij beide partijen irritatie op.

Afgelopen week publiceerde het bedrijf een bericht. Hierin stelt de CEO nadrukkelijk gesteld dat hij en zijn onderneming neutraal willen blijven in dit conflict. In een persoonlijke boodschap sprak de CEO de hoop uit dat ‘gesprekken’ tussen de beide partijen zouden resulteren in ‘een compromis’.
Letterlijk zei hij op Twitter: “We welcome the start of negotiations to resolve the current situation in Ukraine and hope that they will lead to a cessation of hostilities and a compromise. We believe that peaceful dialogue is the only possible instrument for resolving conflicts. War isn’t good for anyone.”

Geen politieke expertise

In een andere tweet meldde de naamgever van Kaspersky: “like the rest of the world, we are in shock regarding the recent events.” Het belangrijkste wat zijn bedrijf in deze situatie kan doen, meldde de oprichter, is te zorgen dat producten en services blijven werken. Hij kon zich echter “niet uitspreken over geopolitieke ontwikkelingen buiten mijn expertise.”

Wereldwijd staat Kaspersky bekend om de antivirus software. Het bedrijf was een van de eerste die informatie deelde over de Equation Group. Dit was een groep hackers onder de paraplu van de Amerikaanse overheid. Daarnaast onderzocht het bedrijf ook veel Russische hackerscollectieven. Dus ook in de relatie tussen verschillende statelijke actoren koos de security-specialist geen positie.

Link met Russische autoriteiten

Toch wordt de firma in het westen regelmatig gelinkt aan de Russische overheid. Zo verbood voormalig president Trump het gebruik van Kaspersky software binnen overheids-systemen.
Ook in Nederland speelt een dergelijke discussie.

Steeds meer onderneming trekken zich terug uit Rusland. Dit geldt ook voor IT-bedrijven als Apple, Microsoft en Samsung. Daarom wordt het feit dat Kaspersky, dat gevestigd is in Moskou, zich niet uitspreekt tegen de oorlog indirect als steun aan Poetin gezien.

Dit overigens in tegenstelling tot duizenden Russische IT-professionals die afgelopen week een petitie tegen de militaire acties in Oekraïne ondertekenden.

Gerelateerde berichten...