EURid: no-deal-Brexit? Dan ook geen .eu-domein in VK

Als het op 29 maart tot een no deal-Brexit komt raken zowel bedrijven als particulieren ook hun .eu-domein kwijt. Dat stelt EURid, de beheerder van het .eu-domein.

Dit betekent dat bezoekers die deze domeinnamen intikken niet meer bij de betreffende website kunnen komen. Ook kunnen ze niet mailen met dergelijke e-mailadressen. Dit gaat in vanaf 30 maart. Deze ingetrokken domeinnamen vanaf dan vrij komen voor gebruik door andere EU-burgers of bedrijven.

 

Regel

Deze regel komt niet uit de lucht vallen. Alleen inwoners en bedrijven uit de EU of de of de Europese Economische Ruimte (EER) gebruik mogen maken van het .eu-domein Europese Unie. Bij een no deal-Brexit zit het Verenigd Koninkrijk in geen van beiden.

Uit coulance krijgen Britse eigenaren van een .eu-domeinnaam tot 30 mei dit jaar om te zorgen dat hun gegevens worden aangepast. Als ze hun domeinnaam willen houden moeten ze hun domeinnaam apart registreren in een andere EU-lidstaat. Registratie kan dan ook in de landen die tot de EER behoren. Dit zijn IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

De problemen met de domeinnamen maken deel uit van een reeks problemen rond een eventuele harde Brexit.

 

Privacyregels

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft samen met de Europese privacytoezichthouders, informatie bijeen gebracht over de privacyregels bij een eventuele harde Brexit. De richtlijnen zijn verzameld in de European Data Protection Board (EDPB).

Het document is opgesteld na talloze vragen over de effecten van de Brexit op de bescherming van persoonsgegevens. Binnen de EU is dat geregeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Bij een no deal-Brexit zal het VK een zogeheten derde land worden en worden de regels dus anders.

 

Gerelateerde berichten...

X