Europees Hof krijgt Poolse klacht over wet uploadfiler EU

De in april door het Europese Parlement goedgekeurde wet uploadfilter kan rekenen op een klacht van Polen. De klacht ligt sinds deze week bij het Europese Hof van Justitie.

Polen is het niet eens met de regels rond de nieuwe wet ter bescherming van auteursrechten. Persbureau Reuters meldt dat  de Poolse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat “het systeem resulteert in censuur. Dat is volgens de Poolse en Europese grondwet verboden”.

Polen stemde in april samen met een aantal andere landen en Europarlementariërs tegen de wet. Nu die toch van kracht wordt, hebben de EU-landen nog twee jaar de tijd om de Europese wet door te ontwikkelen naar landelijke wetgeving.

 

Omstreden

Vooral artikel 11 en 13 van de wet zijn fel omstreden. Artikel 11 wordt ook wel linktaks genoemd. Nieuwssites mogen daarin bepalen wie naar hen mag linken en daarvoor ook geld vragen.

Artikel 13 moet zorgen voor strengere regels en betere handhaving bij uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Vooral door artikel 13 worden grote platforms als Facebook zelf verantwoordelijk voor de eventuele auteursrechtenschendingen van gebruikers die materiaal plaatsen. Dit betekent dat de platforms zelf alle inhoud vooraf moeten controleren. Mocht het al geplaatst zijn, moeten ze het meteen verwijderen.

Critici vrezen voor inperking van de vrijheid van meningsuiting. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat satire wordt gecensureerd omdat de automatische systemen alleen maar zien dat het gaat om gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

 

 

Gerelateerde berichten...

X