Europol waarschuwt voor toename cybercriminaliteit

Europol gebouw

Europol waarschuwt voor een sterke toename van cybercriminaliteit tijdens de coronacrisis. Volgens de overkoepelde Europese politie maken cybercriminelen op allerlei slimme manieren gebruik van de crisis. Ook thuiswerkende kinderen zijn volgens Europol doelwit.

Europol kreeg de laatste tijd een hausse aan melding van allerlei soorten cybercrime. In een rapport dat vrijdag verscheen maakt Europol vooral melding van een grote toename van phishingmails. Ze worden bijvooebeeld verstuurd aan mensen die op zoek zijn naar informatie over corona. De meeste van die mails spelen in op de eventuele angst van de lezers.

 

Nepmails

Ook in Nederland speelt dit sterk. Deze maand stuurde de Rabobank al waarschuwingen uit voor een phishingmail die een antibacteriële betaalpas aanprees. Die konden lezers zogenaamd krijgen door te klikken op een link in die mail. De bedoeling was eigenlijk buitmaken van klantgegevens.

De tekst in de mailtjes zag er bijna het zelfde uit als die van een pagina over het virus die op de site van de bank zelf staat. De bank paste daarop razendsnel de pagina aan en voegde meteen een waarschuwing toe.

Rabobank lijkt daarmee snel geleerd te hebben van een eerdere aanval van begin maart. Toen kwamen er ruim driehonderd meldingen en klachten over een nepmail met een oproep om vanwege de coronacrisis de huidige bankpas in te leveren en te vervangen. Nieuwe phishingmails zijn ook al gemeld bij deze en andere banken.

 

Gerelateerde berichten...

X