Experts bespreken toekomst internetveiligheid

Experts en beleidsmakers uit meer dan 100 landen hopen tijdens de jaarlijkse Cyber Security Week van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deze week in Den Haag en twee aanpalende conferenties grote stappen te maken in de wereldwijde aanpak van cybercrime en internetveiligheid in het algemeen. De week ging vandaag van start met een opening van de nieuwe staatssecretaris van veiligheid Dijkhoff.

De conferentie is een poging tot een eenduidige aanpak van cybercrime te komen. Er worden zeker 50 bekende nationale in internationale sprekers verwacht en rond de 900 deelnemers.

Tijdens de opening bepleitte Staatssecretaris Dijkhoff meteen al een veiliger internet door meer samenwerking. “Samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen is noodzakelijk voor een veiliger en vrijer internet”, aldus de nieuwe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

“Een veilig en vrij internet is een harde voorwaarde voor welvaart. Daarom moeten we klaar staan om cyberdreigingen het hoofd te bieden. En dat kan alleen als we internationaal samenwerken met bedrijven, overheden en kennisinstellingen.”

50 sprekers met bekende namen als Jason Healey (Atlantic Council), Laura deNardis (American University), Jaya Baloo (KPN) en Katie Moussouris (HackerOne) spreken op de confrerntie over onderwerpen als CERT Maturity, responsible disclosure, nieuwe technologieën, opsporing, publiek-private samenwerking, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, organisatorische aspecten van veiligheid en privacy.

Onder de meer dan 900 deelnemers uit binnen- en buitenland, zijn (inter-) nationale technisch specialisten, beleidsfunctionarissen, beslissers en wetenschappers uit publieke en private organisaties.

Het programma draait vooral om versterking van digitale weerbaarheid. Dijkhoff: “Digitale dreigingen trekken zich niets aan van landsgrenzen. Daarom moeten ook individuele landen elkaar helpen om zo dreigingen terug te dringen, bijvoorbeeld met specialistische response teams.”

De minister benadrukte dat landen dan wel voldoende capaciteit hebben en kennis delen. Cybercriminelen weten anders de kwetsbaarheden van verschillende landen te benutten,  wat iedereen kan raken. “Capaciteitsopbouw en uitwisseling van kennis zijn twee van de belangrijkste onderwerpen op de internationale cyberagenda geworden. Tijdens de aanstaande Global Conference on Cyberspace en het Europees voorzitterschap van Nederland in 2016 is het dan ook een prominent thema,” aldus Dijkhoff.

Aansluitend op de conferentie vindt deze week ook de Global Conference on Cyberspace plaats op 16 en 17 april. De GCCS bespreekt op strategisch niveau het thema cyberspace.

 

Pikant detail
Intussen dreigt de politie met werkonderbrekingen tijdens de cybertop. Ze willen zo protesteren tegen het uitblijven van een betere cao.Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie kreeg tot vanochtend om met een cao-voorstel te komen. Wat er precies gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...